Депутати обсъдиха законопроекта за отбраната
Депутати обсъдиха законопроекта за отбраната / снимка: DarikNews

Военният министър да има възможност да определи длъжности в системата на въоръжените сили, които да се заемат от чужденци. Това предвижда новият закон за отбраната, който депутатите обсъдиха на първо четене.

По време на обсъждането от опозицията се противопоставиха на закона с мотива, че в него има много текстове, които противоречат на конституцията. От БСП и НДСВ коментираха, че макар и да има недостатъци, новият закон е добър и трябва да бъде приет. Според началника на Генералния щаб Златан Стойков има основание да бъдат направени някои корекции преди второ четене.

Законът предвижда длъжността началник на Генералния щаб на Българската армия да бъде премахната и да бъде заменена с Началник на отбраната. Президентът ще назначава началникът на отбраната по предложение на Министерския съвет за срок от три години. Той ще бъде на пряко подчинение на министърът на отбраната, както и на държавния глава като върховен главнокомандващ на българската армия. Новият закон на отбраната цели да бъде въведен интегриран модел между администрацията в министерството на отбраната и Генералния щаб, което е изискване на НАТО. Законът предвижда още за първи път да се създаде военен омбудсман. Като стимул е предвидено военнослужещите да бъдат обезпечени с жилища по време на службата. Предвижда се да се изградят към Министерство на отбраната детски градини за децата на военнослужещите.