Заловиха Манчо Панюков, той призна, че убил децата си
Заловиха Манчо Панюков, той призна, че убил децата си / снимка: mvr.bg, долу: emaxpress

"Аз го извърших", бяха първите думи на задържания Манчо Панюков, съобщи началникът на гоцеделчевската полиция главен инспектор Поюков, по време на пресконференция, минути след довежданетo на убиеца от село  Осиково, в полицейското управление. „Той е намерен в плевня в родното си село Скребатно. Все още се изяснява чия собственост е плевнята. Задържаният не изпитва чувство за вина”, подчерта Поюков.

В момента авторът на кървавото престъпление е задържан с полицейска заповед за 24 часа. Очаква се в петък да му бъде постановена постоянна мярка "задържане под стража", уточни районният прокурор Нели Вълчева.

Окръжна прокуратура Благоевград вече извършва първите следствени действия. До момента не е ясно и какво точно ще гласи обвинението срещу него, но е ясно, че срещу него ще бъдат повдигнати няколко обвинения.

Освен за убийство по особено жесток и мъчителен начин на синовете си Иво и Еди, Манчо Панюков ще носи наказателна отговорност и за палеж, при който е застрашен животът на повече от едно лице, коментира прокурор Атанасова.  Панюков все още не е направил самопризнания. Той е задържан с постановление на прокуратурата за 72 часа, каза прокурор Елка Атанасова.

Двете момченца ще бъдат погребани в петък, съобщи за Дарик кметът на община Гърмен Ахмед Башев. Погребението на 5-годишния Иво и 8-годишния Еди ще бъде в 13.30 часа в селото, където се разигра кървавата драма. „Петък е обявен за ден на траурен ”, съобщи още Башев. "Разпоредил съм на кметовете на населени места в общината да се забранят всякакви публични и увеселителни мероприятия", заяви още градоначалникът.

Освен това във всички джамии в гоцеделчевско ще бъде отслужен и молебен за петимата пострадали при пожара, който бе предизвикан от Манчо Панюков.

В столичния институт "Пирогов" все още се борят за живота на майката на децата – Биляна Панюкова. Тя има 85 процента изгаряния. При пожара в къщата пострадаха още четирима души – двама мъже и две жени. Четирима от тях бяха оперирани още днес, каза проф. Огнян Хаджийски, шеф на Секцията по изгаряния и пластична хирургия. За петък е насрочена операцията на 51-годишната Анифе Велева, която има 21% изгаряния, уточни той.

Междувременно доброволци на Българския младежки Червен кръст (БМЧК) от Благоевград отпътуваха за село Осиково. Те ще окажат психологическа подкрепа на учениците от местното училище и на всички нуждаещи се, съобщиха от организацията.

Днес стана известно, че кметът на община Гърмен Ахмед Башев е преподавал на убиеца Манчо Панюков три години в гимназията в село Рибново. "Познавам Манчо много добре, преподавал съм му по математика. И тогава той бе много буен”, заяви Башев. "Манчо не признаваше никакви институции, биеше се с хората и пиеше", допълни още Башев. Кметът на Гърмен заяви, че е личен приятел с бащата на Панюков, който преди месеци е бил пребит от сина си.

Снощи към 22.00 часа мъжът уби синовете си Иво и Еди с нож по особено жесток начин и подпали семейната къща в село Осиково.