Депутатите се скараха за законопроекта за референдумите
Депутатите се скараха за законопроекта за референдумите / DarikNews
Законопроектът за прякото участие на гражданите в управлението скара депутатите и при второто му четене в пленарната зала. Вече трети час народните избраници спорят какво точно да бъде заглавието на закона – Закон за референдумите, Закон за прякото участие на гражданите в управлението или Закон за прякото участие на гражданите в държавната власт.

Според Илко Димитров от Българска нова демокрация формулировката на вносителите Янаки Стоилов от левицата и група народни представители дава картбланш за пряко участие на хората и по въпросите на съдебната власт. Председателят на правната комисия контрира, че всеки, който чете текста непредубедено, няма да задава подобни въпроси, защото законопроектът поставял нещата на точното им място.

Проектът дава възможност инициативен комитет, събрал 600 000 граждански подписа, да поиска задължителен референдум. Резултатите от него се признават при над 30% участие в гласуването. Илко Димитров коментира, че не желае такава извадка да управлява ръчно държавата. Янаки Стоилов отговори, че тези хора са повече от онези, които гласуват в пленарната зала.

Според Четин Казак от ДПС при тази хипотеза Конституционният съд трябва задължително да се произнесе по законосъобразността на искането. Според зам.-председателят на движението Лютфи Местан е политически наивно да се смята, че занапред няма да има съдбовни въпроси като този за даване на въздушен коридор на НАТО през 1998 година, решение, което, по думите му, нямало да бъде взето в тази посока, ако се е състоял референдум.