Сливен

Петльовден

2 февруари 2009 08:53 | Автор: Дарик Сливен

Петльовден

Днес, 2 февруари, спореднародните вярвания се празнува Петльовден, а заради разликата в Грегорианския и Юлианския календар – някъде и на 20 януари по нов стил. Този ден е празник за момчетата и мъжките рожби. Момче от къщата трябва да заколи петел на прага на дома си. С кръвта му се прави кръстен знак на входа да дома, а главата се забучва на видно място до вратата. Краката на петела се изхвърлят на покрива на къщата. Перата се запазват, за да бабуват с тях жените и да лекуват децата си.

Заколеният петел се изхвърля ритуално извън двора, след което се прибира обратно и се вари цял. Сварената птица се раздава по съседите за здраве на мъжките деца в къщата. В някои села се колят кокошки за здравето на женските рожби.

Този обичай е езически и има няколко версии за произхода му. Според някои хипотези жертвоприношението се прави за здраве. Според други обичаят е свързан с отвличането на деца еничари от кърджалиите. Те минавали от къща на къща и принуждавали бащите или да дадат синовете си, или да ги убият собственоръчно. Убивайки петела и правейки с неговата кръв знак на вратата, бащите заблуждавали турците, че са погубили децата си, докато те били скрити и живи и здрави.

Днешният празник има и други – неясни по произход наслагвания. По принцип по това време на годината по нашите земи се празнуват Големите Дионисии, които са свързани с ритуали, които по-късно християнската догма определя като разгул и разврат. По принцип в дреността хомо и бисексуалността е била широко застъпена и оттам вероятно са запазени днешните наслагвания към датата 2 февруари.

Напоследък и сдруженията на хомосексуалистите приемат тази дата за свой празник с прокламация за защита на правата им.Етикети: 2 февруари, Петльовден, Големите Дионисии

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#8

veselina - 02.02.2011 г. 23:30:37

e tazi kato men kadeto imat rojden den

#7

van4eto - 02.02.2011 г. 21:41:28

ne znam za6to horata sa sviknali da kazvat ve4no- VARVARSKI ritual.... ne gi razbiram izob6to i ne iskam... iskam samo da prizova horata da se obi4at- da se radvat na vseki mig ot tozi skapan jivot - i nikoga da ne zabraviat 4e sme gosti i sme za malko na tazi zemia...!!! obi4aite se i si namiraite povodi da se posmeete i da se napiete !!!

#6

ЮДЕЙКАТА - 02.02.2011 г. 13:38:13

ИЗГЛЕЖДА НИКОЙ НЕ ЧЕТЕ МАТЕРИАЛА, А ДЪРЖИ ДА СПОДЕЛИ МНЕНИЕТО СИ ЗА ПРАЗНИКА!? НИКЪДЕ НЕ ПИШЕ НА КОЛКО ГОДИНИ Е МОМЧЕТО! ТОВА Е ОБИЧАЙ ПРИ КОЙТО МОМЧЕТО ДОКАЗВА ЗРЯЛОСТТА СИ И ПРЕМИНАВА В ДРУГ СТАТУС, НА ПО ЗРЯЛ И ВЪЗМЪЖАЛ, ЗАПОЧВА ДА НОСИ И ДРУГИ ОТГОВОРНОСТИ КЪМ СЕМЕЙСТВОТО И РОДА. ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО "ХРИСТИЯНСКИТЕ" ПРАЗНИЦИ, ВСИЧКИ ДО ЕДИН СА СЕ НАМЕСТИЛИ ВЪРХУ ЕЗИЧЕСКИТЕ И СА ИМ ЛЕПВАЛИ ПО НЯКОЙ СВЕТИЯ, ЧЕ ДА ПРИЕМАТ ПО-ЛЕСНО ХРИСТИЯНСТВОТО, КОЕТО В "МЛАДЕЖКАТА " СИ ВЪЗРАСТ СЕ Е НАЛАГАЛО С КРЪСТОНОСНИ ПОХОДИ,НОСЕЩИ СЪЩОТО ПОСЛАНИЕ,КАТО ДА ТЕ НАПРАВЯТ ЕНИЧАР! МОХАМЕДАНСТВОТО Е ПО-МЛАДО И ВЪРВИ ПО СЪЩИЯ ПЪТ!

#5

бахти-тапака - 02.02.2011 г. 12:24:12

бахти - 02.02.2009 г. 13:55:32

..... варварския ритуал ..

варварство е да ти вземат детето за да може после да убие теб, семейството ти и твои сънародници.незнам мъж ли си, жена ли си ама си кух/а кат хралупа, тва е най-хубавия български празник!

#4

pavel - 02.02.2011 г. 11:21:48

този празник си е християнски и така е спасено бебето ИСУС от цар ИРОД който е заповядал да се избият всички първородни момчета.та празника е за първородните момчета и не колят децата петлите а родителите естествено, представетеси две годишно дете с нож.

#3

rumqna_1231 - 01.02.2011 г. 19:33:53

petluv den

#2

Антонова - 02.02.2010 г. 10:56:48

Това не го прави никой вече, деца да колят петли. Това е то времето на турското робство, когато властите в Османската империя събирали жестокия „кръвен данък” (девширме): периодичното насилствено събиране на деца от мъжки пол от подчинените християнски народи. Авторът на тоя безумен и варварски по безсърдечността си данък е светлият четвърти султан на империята Баязид І Светкавицата (който, прочее, историята наградила прилично в края на живота му за тия и други негови светли идеи и дела).
Легенда разказва, че в тежките години на турското робство майка спасила първородната си рожба - момченце от тежко яничарство като заклала петел. Кръвта на животното опръскала вратата на дома, така яничарите като минали помислили, че в този дом вече са влизали и са взели момчето и го подминали. Оттогава е обичаят и до днес с кръвта на петела да се направи кръстен знак на портата, както и на челата на момченцата. Перата на петела се запазват за украса и лек. Обредната храна от сварения петел и краваите или начупената на парчета пита се раздават по съседите за здраве.
Честит празник на всички семейства, които имат момчета. Да са им живи и здрави и големи късметлии.

#1

бахти - 02.02.2009 г. 13:55:32

..... варварския ритуал ..

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Вчера една циганка ме спря на пътя и вика: - Дай, бате, да ти гледам на ръка... - Е, на, гледай! - викам аз -… Виж още