Лични писма, телеграми и снимки на Стамболов показва изложба
Лични писма, телеграми и снимки на Стамболов показва изложба / netinfo

Документална изложба, посветена на 155-годишнината от рождението на Стефан Стамболов, ще бъде открита от 18,00 часа в Региналната библиотека «П.Р.Славейков».

Експозицията включва около 30 книги от библиотечния фонд и над 50 снимки и документи, съхранявани в Държавния архив във Велико Търново, свързани с живота и дейността на големия български държавник.

По-голяма част от материалите ще бъдат показани пред публика за първи път. Сред тях са документи, лично писани от Стамболов и свързани с работата му като председател на Народното събрание и министър-председател. Показани са и негови писма, адресирани до свищовския адвокат Тодор Божинов, който е бил приятел и голям поддръжник на Стамболов.

Интерес представляват и серия от телеграми, в които се съобщава за покушението над бившия министър-председател на 3 юли 1895 г. и описващи състоянието му по часове и дни. Изложбата показва и родословното дърво на държавника, както и неговото кръщелно свидетелство, от което личи рождената му дата – 30 януари 1854 г.

Посетителите ще могат да разгледат и черно-бели лични снимки на Стефан Стамболов и неговото семейство. Представена е и хроника на законодателните и административни актове, издадени по време на неговото управление.