След 131 г. отново генерал на бял кон влиза победоносно в Разград
След 131 г. отново генерал на бял кон влиза победоносно в Разград / netinfo

131 години след освобождението на Разград отново генерал на бял кон ще влезе победоносно в града. Във възстановката на тържественото посрещане на руската войска в Разград, което е сред празничните събития за днешния Ден на Разград, участват местни професионални актьори и самодейци, както и членове на родолюбивия клуб "Крум Страшний" от Шумен. В ролята на генерал Дмитрий Прохоров, който пръв влязъл в Разград на 28 януари 1878 г., ще е шефът на "Гражданска защита" Петко Петков.

Денят на Разград започва с празнична света литургия и заупокойна панахида за загиналите руски войни и български опълченци. Русенският митрополит Неофит ще служи в разградския храм "Свети Николай Чудотворец". Час по-късно – в 10,00 ч. - кметът на града ще се срещне със своите кръщелници, по традиция от 1994 г. градоначалникът става кръстник на децата, родени в Разград на 28 януари. Те вече са 15. Урок по родолюбие ще се проведе в следобедните часове в Центъра за ученическо, техническо и научно творчество.

Кулминацията на тържествените събития е театралната композиция "Посланията на Свободата". Във възстановката на посрещането на руските войски в Разград ще участват местни професионални актьори и самодейци, както и членове на родолюбивия клуб "Крум Страшний" от Шумен.
В ролята на генерал Дмитрий Прохоров, който пръв на бял кон влязъл в Разград на 28 януари 1878 г., ще е шефът на "Гражданска защита"-Разград Петко Петков. Той е бивш военен, началник на последното закрито военно поделение в Разград, известно като "Тайфуна". След ген. Прохоров на площад "Възраждане" с файтон ще пристигне и неговия командир княз Дондуков-Корсаков, който се смята за освободител на Разград.

След представянето на театралната композиция ще бъдат поднесени цветя на и венци пред Мавзолея-костница на загиналите руски войни и български опълченци. Ще има и празнични илюминации.
Денят завършва с официална благотворителна вечеря на кмета Денчо Бояджиев, средствата от която ще бъдат използвани за изграждане на спортна площадка за скейтборд.

Как Разград отбеляза своя празник виж в снимки на: http://dariknews.bg/view_photo_topic.php?photo_topic_id=589&see_all=1