Мъж отвлече автобус с 37 пътници, предаде се сам
Мъж отвлече автобус с 37 пътници, предаде се сам / netinfo

Автобус на фирма "Биомет" с 37 пътници, пътуващ от София за Варна, беше отвлечен около 15.00 часа. Първият подобен инцидент в България, с толкова много едновременно отвлечени, приключи щастливо, без да пострада никой. Първоначално 33-годишният похитител Мирослав Блажев от Севлиево твърдеше, че освен пистолет има и бомба в багажното отделение. Около 16.00 часа Блажев се предаде сам на полицията.

Докато пътуваше с автобуса, преди да накара шофьора да спре на бензиностанция до село Сопот, Ловешко, похитителят разговаряше по телефона с полицията и медиите.

Мотивите за действията си Мирослав Блажев обясни пред БиТиВи: „Казвам се Мирослав Илиев Блажев. Както разбрахте държа един автобус като заложник, така да се каже, с бомба в багажното отделение и с пистолет в ръка. Като заложници ги държа. Опитах всякакви други работи, за да мога да получа правосъдието, което заслужавам. Не го получавам. Явно по този начин трябва да действам, за да привлека вниманието на обществеността. Съжалявам, че ги подлагам на стрес (пътниците), но опитах други начини – с полиция. Подадох жалба вчера в град Божурище, защото в Софийско е станал опита за прегазване. На 1-ви август бременната ми в шестия месец приятелка е вървяла по пътя и човек, който аз имам от 13 години за приятел, и ми е градски, Петър Генчев Ганев се казва, се опитал да я прегази с автомобила си. Две седмици не ме питайте как се е чувствала приятелката ми с натъртени бъбреци. Ходих до полицията - не ми обърнаха внимание. Не вярвам на съд, прокуратура и предпочетох този наистина рисков начин.”

След приключването на инцидента пред Дарик шофьорът на отвлечения автобус Добрин Иванов каза, че Блажев се е държал добре с пътниците, като им разказал житейската си драма. Иванов разказа още:

„На излизане от правешкия тунел около 14.05 часа чух шум. Обърнах се. Видях прав мъж, тръгна към мен, каза ми „Не ме гледай” и насочи оръжието към мен. Колегата, който шофираше в момента, тръгна да спира, но той му каза да продължава и че ще спрем на „РОМ Петрол”. Първоначално той ни забрани да говорим по телефоните, но минути след това ни позволи да говорим каквото си искаме. Ние се обадихме на нашите шефове. Според мен той искаше медии да дойдат тук. Той разговаря много по телефона. Не знам с кого е разговарял. Полицията чакаше на бензиностанцията. Явно е искал да го чуе и види цяла България. Арестуваха го, не знам къде е. Тук сме само медии и пътници. Полицаите действаха по стандартната процедура – сам легна на земята, пусна си пистолета. Първо ми се стори, че е ядосан, след това говореше спокойно. Не ми изглеждаше неуравновесен. Не е заплашвал никого.”

В предаването „Денят” по Дарик генералният комисар на МВР Павлин Димитров, съобщи, че не е имало бомба в багажа на похитителя, у Мирослав Блажев са намерени два пистолета – незаконно притежавани, електрошокова палка, както и 42 патрона. Той допълни, че преди години Блажев се е лекувал в психиатрична клиника.

Генералният комисар на вътрешното министерство Павлин Димитров допълни, че за подобно деяние законът предвижда минимум 10 години затвор.

Прокуратурата в Ловеч е образувала досъдебно производство срещу похитителя. На 28 януари ще бъде гледана мярката му за неотклонение, съобщи директорът на Областната дирекция на полицията в Ловеч комисар Милко Димитров.

Близките на Мирослав Блажев са шокирани от случилото се. Те не могат да повярват в станалото. Мирослав е станал баща само преди десетина дни. Момиченцето живее с родителите си в дома на майката на Мирослав, която се е върнала от Гърция, за да помага при неговото отглеждане.