Решение на Страсбург взривява практиката по ДДС у нас
Решение на Страсбург взривява практиката по ДДС у нас / netinfo

Данъчната администрация не може да отказва приспадане на ДДС на изрядни фирми заради неизправност на техни доставчици по веригата. Това е постановил на 22 януари Европейския съд в Страсбург по делото на пловдивската фирма „Булвес", на която през 2001-а е отказано възстановяване на ДДС в размер на 2 200 евро. Решението, че коректен платец не може да бъде държан отговорен за твърдени от данъчните власти нарушения на негови партньори налага задължителна драматична промяна на данъчното законодателство и практиките, регламентиращи събирането на ДДС, коментира пред Дарик адвокат Михаил Екимджиев.

Фирми, които имат висящи производства по ДДС заради отказано възстановяване на това основание, могат директно да искат българският съд директно да приложи стандарта на Европейския съд, категоричен е юристът. Фирми, на които е постановено окончателно решение при действието на новия Административно процесуален кодекс /в сила от 12 юли 2006-а/, също могат да искат 5-членен състав на ВАС да преразгледа отказите за възстановяване на данъчния кредит. Компаниите могат да заведат новите искове в срок от 1 година от постановяване на решението на Европейския съд.

В мотивите към осъдителното за България решение Европейският съд в Страсбург се позовава и на практика от съда в Люксембург за недопустимост на практиката чрез откази на изрядни фирми да се осигуряват данъчни постъпления.

Решението ще взриви постъпленията на НАП, каза пред Дарик настоящият заместник-кмет на Пловдив по стопанската политика Александър Константинов. Той, в качеството си на изпълнителен директор преди време на „Булвес" е завел иска, който се очаква да предизвика революционни и спешни промени в данъчното законодателство.