СДС отново поиска оставката на Михаил Миков
СДС отново поиска оставката на Михаил Миков / снимка: DarikNews
Съюзът на демократичните сили отново поиска оставката на министъра на вътрешните работи Михаил Миков. Този път искането е заради опасността при следене на интернет пространството под предлог - борба с престъпността.

Лидерът на сините Мартин Димитров обяви, че Министерството на вътрешните работи се кани да пише нова наредба, с която да се регламентира събирането и съхранението на данни за електронната комуникация на всички, които използват телекомуникационни услуги и интернет.

Димитров уточни, че европейското изискване е това да става само при съмнение за престъпление: "Ръководството на СДС поставя категоричен въпрос пред министър Миков да каже публично какви резултати на база подслушване на мобилни телефони и интернет е постигнал, колко опасни престъпника са осъдени на база подобни подслушвания. Това, което ние имаме като информация е, че бройката е много малка и че става въпрос по-скоро за натиск върху нормални хора, включително политици, журналисти, отколкото борба с организираната престъпност".

СДС се обяви срещу внесените предложения за повторно даване на правомощия на МВР за следене на интернет-трафика. Мартин Димитров заяви, че се прави опит за превръщане на България в полицейска държава.
Сините видяха във внесените предложения за промени в Закона за електронните съобщения опит за удовлетворяване на корпоративни интереси с помощта на държавата.