„Електронна граница” се включват в националния протест в сряда
„Електронна граница” се включват в националния протест в сряда / netinfo

„Електронна граница” ще се включи в националния протест, насрочен за сряда, 28 януари от 15 часа пред парламента. Това съобщи в предаването „Кой говори” на Дарик председателят на неправителствената организация Богомил Шопов. Той допълни, че „Електронна граница” е срещу следенето в интернет и настояват пълният контрол над българските граждани да бъде спрян.

Депутатът Камен Костадинов, също гост в „Кой говори” заяви, че ще има гаранции, че данните, събрани при разследвания, ще бъдат ползвани само по предназначение. Той уточни, че предстои да бъде приета наредба, изготвена от три различни институции - едно министерство и две агенции на основание на 5 закона.

„Включваме се в националния протест със седем искания и са внесени в транспортната комисия в парламента, като се надяваме на един добър диалог, с който да защитим правата на хората”, каза Шопов и допълни: „Освен това самият текст на самата директива ще се опитаме да атакуваме на местно ниво, тоест ние считаме, че тези мерки са неприложими за целите, които са предназначени и искаме по всякакъв начин да окажем пълно наблюдение на всички граждани да бъде спряно. Трябва след съдебна заповед да започва събирането на данни.”

Депутатът Камен Костадинов каза, че диалогът е налице и темата ще се коментира още с всички заинтересовани страни и ще се приемат такива текстове, за които се смята, че в най-широка степен защитават обществения интерес, така както го разбираме многостранно, а не само на определена гилдия или на определени хора.