В Перник започна Международният фестивал на маскарадните игри
В Перник започна Международният фестивал на маскарадните игри / снимкa: Sofia Photo Agency

С концерт-спектакъл „Магията на доброто” снощи в Перник бе открит 18-тия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2009”. 330 маскирани изпълнители на български фолклор излязоха снощи на сцената пред Двореца на Културата в Перник за участие в спектакъла „Магията на доброто”. С пищният концерт се откри за 18-ти път Международния фестивал на маскарадните игри.

Начало на празника даде кметът Росица Янакиева. Участниците и зрителите на шоуто приветства и президента на фондацията на европейските фестивални градове.

В дефилетата на пернишкия площад днес и утре ще преминат 5600 маскирани от 91 групи. Близо 300 представители на четири европейски държави ще покажат своите ритуали и танци. Гости на маскарадната столица на България – Перник са и 13 официални чуждестранни делегации.

Най-добрите сурвакарски и кукерски изпълнения ще определи седемчленно жури с председател проф. Рачко Попов. Наградният фонд на фестивала е 10000 лева, като за първи път една от групите ще получи наградата на публиката след смс гласуване. Един от гласувалите, определен чрез жребий, ще гледа тазгодишния фестивал във Венеция