Георги Петков – вратар №1 в Европа
Георги Петков – вратар №1 в Европа / netinfo
Вратарят и капитан на Левски Георги Петков е номер 1 по показатели сред колегите си в цяла Европа. Това сочи проучване на международната система за база данни IM Scouting. Тя е направила анализ на базата на допуснати голове спрямо изиграни минути.

По този показател Петков е недостижим в цяла Европа – националният страж е допуснал едва 1 гол за 810 минути игра през сезона. Тимът на Левски е получил 7 гола в 15 срещи през есенния полусезон, но Петков е участвал в 9 от тях. В останалите 6 двубоя на вратата бяха Цветан Димитров и изгоненият Даниел Киш, които са допуснали 6 попадения.

Класацията е за средно минути на отбелязан гол, а при Петков те са 810. Далеч зад българина е вратарят на Лех Познан Иван Турина, който има 2 допуснати гола за 630 минути или по гол на всеки 315 минути.

Именитият страж на Манчестър Юнайтед Едвин Ван дер Сар е едва пети с допуснати 8 гола за 1742 гола – по гол на всеки 218 минути. Друго по-известно име в класацията е Пепе Рейна, който вади топката от мрежата си на всеки 165 минути.

В класацията попада още един българин – това е вратарят на Черно море Карамфил Илчев, който е на 20-то място. Илчев е допуснал 7 попадение за 1080 минути игра, което прави по гол на всеки 154 минути.

Ето и цялата класация на вратарите: