Газовата криза свърши, смятаме загубите
Газовата криза свърши, смятаме загубите / снимка: Sofia Photo Agency
Заповед за премахване на ограничителния режим на природния газ подписа енергийният министър Петър Димитров в присъствието на премиера Сергей Станишев. С това бе сложен официален край на газовата криза у нас. От днес всички предприятия ще получават нормални количества синьо гориво. Не всички топлофикации обаче са съгласни отново да преминат на природен газ в първите дни след възобновяването на доставките.

„Газ има, кризата свърши. Тръбите на „Булгартрансгаз” са изцяло запълнени” – с тези думи премиерът Сергей Станишев и ресорният министър Петър Димитров обявиха края на тежката газова криза, в която изпадна страната ни, след като на 6 януари руският газ спря да тече към България.

„Тази криза започна с едно политическо решение, при което беше дадено нареждане да се затворят крановете. Затова и аз ви моля да завършим кризата със симетричен политически акт – да дадете разрешение на подпиша заповедта за прекратяване на кризисната ситуация”, обърна се към министър-председателя Петър Димитров. „Действайте, господин министър”, отвърна премиерът.

На 21 януари у нас трябва да пристигнат над 9 млн. куб. м руски газ. От началото на кризата страната ни е пропуснала доставки в размер на почти 124 млн. куб. м синьо гориво.

Не сме уверени в стабилността на доставките, ще продължи работата по търсене на алтернативни варианти за България, за да може никога повече да не се окажем в тази ситуация. Станишев разпореди на кризисния щаб към енергийното министерство да осигури безпроблемно минаване от мазут на газ за големите потребители, най-вече за топлофикациите.

„Топлофикациите да гарантират, че българските граждани няма да бъдат ощетени по никакъв начин техните месечни сметки”, настоя премиерът.

Станишев съобщи още, че „Булгаргаз” ще търси компенсации, като изисква допълнителни количества руски газ на по-ниски цени. Премиерът обобщи, че общата позиция на Европейския съюз е била най-силното оръжие за разрешаване на газовата криза.