Плюсовете и минусите в управлението на Буш
Плюсовете и минусите в управлението на Буш / БГНЕС

Агенция Франс прес направи подбор на основните упреци, отправяни към Джордж У. Буш и неговото правителство, и на аргументите, с които той защитава своята и на правителството си дейност по въпроси като Ирак, икономиката и други важни теми.

Икономика.

Обвинения: Буш се провали въпреки сигналите за наближаваща криза. Той насърчи дерегулацията, която предизвика сегашните финансови турбуленции и кризата. Прахоса бюджетния излишък, оставен от администрацията на Клинтън, за да остави на Барак Обама дефицит, който вероятно ще надхвърли 1 трилион долара.

Оправдания: Администрацията отрано призна за опасностите, но се остави на инерцията на Конгреса. Буш се отказа от своите принципи в пазарната икономика, за да вземе извънредни мерки и да не позволи на кризата да стане по-тежка в сравнение с 30-те години. Тези мерки, както и цената на войната и на борбата с тероризма, допълнително обремениха бюджетния дефицит. Но приоритетът беше сигурността на страната.

Ирак.

Обвинения: Буш пренебрегна съпротивата на своите големи съюзници, за да нахлуе в Ирак без мандат на ООН, но с лоши аргументи. Администрацията му подготви нахлуването, но не и по-нататъшните етапи, и с това ускори хаоса.

Оправдания: Разузнаването се излъга за иракските оръжия на масово поразяване. Но независимо от това, Саддам Хюсейн беше заплаха и бе обвинен с резолюция на Организацията на обединените нации. САЩ създадоха коалиция от 50-на страни и „освободиха“ 25 милиона иракчани.

Афганистан.

Обвинения: Буш изпрати в Ирак войски, които щеше да е по-добре да бъдат използвани в Афганистан, защото там е истинската фронтова линия във войната срещу тероризма. Той позволи на талибаните да се реорганизират.

Оправдания: САЩ „освободиха“ 25 милиона афганистанци и се готвят да удвоят числеността на войските си до лятото.

Израелско-палестинският конфликт.

Обвинения: Буш стоеше настрана от този проблем до 2007 г. Той служеше на интересите на големия си съюзник Администрацията му се излъга за изхода от изборите, които позволиха на ХАМАС да установи контрол върху Ивицата Газа.

Оправдания: Буш беше първият президент, който призова за създаване на палестинска държава, съжителстваща с Израел, и наложи тази идея в района. Той укрепи палестинската власт и поднови преговорите.

Близък Изток.

Обвинения: Буш засили нестабилността и антагонизмите и вдъхна сила на екстремистите в Иран.

Оправдания: Буш насърчи каузата на демокрацията в Ирак и Ливан и вдъхна сила на съюзниците на САЩ пред лицето на Иран.

Иран.

Обвинения: Поради отказа на САЩ за истински диалог Техеран продължава да предизвиква международната общност и не прекратява свръх секретните си ядрени дейности.

Оправдания: Буш изкова международен алианс и оставя средства за все по-силен натиск над иранския режим.

Борбата с тероризма и имиджът на САЩ пред света.

Обвинения: Затворът в Гуантанамо, тайните практики в борбата с тероризма, използването на мъчения при разпитите и скандалът със багдадския затвор Абу Граиб подкопаха моралния авторитет на САЩ.

Оправдания: „САЩ не прилагат изтезания.“ Гуантанамо и секретните програми бяха необходимост, която предотврати нови атентати в САЩ. САЩ разширяват обсега на международната помощ и „хората продължават да вярват, че Америка е символ на свободата“ (Буш).

Затоплянето на климата.

Обвинения: С отказа да ратифицира Протокола от Токио и да приеме задължителните квоти за емисии на газове с парников ефект Буш задълбочи проблема.

Оправдания: Администрацията на Буш намали замърсяването на въздуха с 12%. Тя пое инициатива за продължение на Протокола от Токио, като сега бъдат привлечени новозараждащите се икономики Китай и Индия. Тя оставя на Барак Обама „по-чист въздух“, „по-чиста вода“ и „по-добре защитени земи“. (БГНЕС)