Втори ден протести пред НС, полицаите повече от демонстрантите
Втори ден протести пред НС, полицаите повече от демонстрантите / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева, Юлиана Николова
Втори пореден ден продължи националния протест на студенти, природозащитници, майки и пенсионери пред площада на Народното Събрание в София. Около 1500 полицаи охранява 1300 протестиращи, а до ексцесии и употреба на сила този път не се стигна.

Протестите приключиха официално към 14.30 часа. Организаторите бяха категорични, че ще се съберат и утре в 11.00 часа. Те съобщиха, че се опитват да организират протест и в събота, когато хората, работещи сега, ще могат също да се включат и да изразят свободно гражданската си позиция.

Пред Дарик Ивайло Стоименов, природозащитник и участник в протестите, беше категоричен, че „продължаваме докато победим”. „Ние сме поставили 20 искания, които да направят живота в България по-добър и не смятаме да се отказваме”, допълни той. По думите му, това, което се случи днес беше силно положително. „Имахме силен граждански и европейски протест, без провокациите от вчера. Успяхме да покажем, че като граждани сме силни”, заяви Стоименов. Той изтъкна, че вчера хулиганските изпълнения са били толерирани от страна на полицията. „Дойде и сигнала за бомба, за да си развържат ръцете, да разпръснат протестриращите”, каза още той. Голяма част от протестиращите студенти все пка признават, че вчерашните сбивания са били по вина и на двете страни.

Въпреки това и вторият ден на протеста не мина без арести. 78 души, от които 32-ма непълнолетни, бяха задържани, след като в тях бяха открити различни хладни оръжия, като боксове, ножове и палки, а също и газов пистолет. Сериозните мерки за сигурност отказаха протестиращите от крайни действия, въпреки че сред тях отново се забелязваха привърженици на футболни отбори и анархисти.

До момента по бързото производство са осъдени общо 61 души, арестувани по време на размириците в сряда.

37 души от задържаните на протеста в сряда бяха осъдени още същия ден вечерта по бързото производство, съобщиха от Софийския районен съд. За да се осигури бързо и ефективно съдопроизводство, ръководството на СРС взел решение да изпрати съдиите в районните управления, тъй като конвоирането на задържаните до сградата на съда би отнело повече време и ресурс.

Днес други 24-има арестувани на протеста вчера бяха осъдени в столичното Трето РПУ. 15 от задържаните са оправдани, а девет са признати за виновни и са им наложени глоби от 50 лв.

Все още не са приключили делата, които се гледат срещу други задържани на протеста по Указа за борба с дребното хулиганство в още три районни полицейски управления – Първо, Четвърто и Шесто районни управления.

Арестите станаха причина за различни онлайн обединения „срещу полицейския терор". Те се появиха в известни форуми и мрежи, след протеста пред парламента вчера. Над 100 участници са регистрирали документа в съответната група във фейсбук мрежата.

Междувременно МВР съобщи, че са установили подалият сигнал за бомба на протестите. Задържан е 15-годишен младеж, в който са открити две самоделни взривни устройства, както и упътвания за активирането им. Сигналът за бомбата беше причина за забрана на митинга и действията на жандармерията, която разпръсна със сила протестиращите. Сигналът за това че на площада ще бъде активирана бомба е бил подаден от 21-годишен младеж, който полицията е открила. Той е разказал пред полицаите, че е получил лично съобщение от интернет-потребител на сайт, в който се е обсъждала подготовката на протестните действия. Това се случило часове преди началото на протестните действия и съвпаднало с шествията, предхождащи митинга пред парламента.

Във втория ден на протеста полицията и Столична община взеха сериозни мерки, за да осигурят сигурността на площада. Служители на община демонтираха абсолютно всички пътни знаци и железа в района, които можеха да послужат за нападение срещу силите на реда при ескалация на напрежението. Беше почистен и ледът около парламента, за да не могат протестиращите да хвърлят по полицаите буци лед.

Полицаи записваха личните данни на участници в протеста. Депутатът от "Ред, законност и справедливост" Яне Янев изтъкна, че органите на реда документират присъствието не само на непълнолетни граждани, както е по правило, но и на пълнолетни. Янев заяви, че вземането и записването на лични данни от пълнолетни граждани е в разрез с Конституцията и Закона за личните данни.

На вторият ден от гражданските протести пред Парламента премиерът Сергей Станишев каза: „Виждам една ясно неприкрита тенденция за стремеж за употреба на протестиращите и за политизиране на протеста от част от опозиционните политически сили, които са известни, именно с тези традиционни похвати. Променя се динамично и състава на протестиращите, защото очевидно се прави политическа организация. И някой медии се опитват да играят роля не на медии, а на координатори и организатори на определени събития и действия".

Кметът на София Бойко Борисов обвини БСП в опорочаване на протеста пред парламента в сряда. По-рано през деня лидерът на ДСБ Иван Костов призова вътрешният министър Михаил Миков да си подаде оставката, тъй като по време на протестите в сряда полицията е наложила сила и срещу мирно протестиращите, а не само срещу провокаторите. Депутатите от опозицията обявиха, че ще останат с протестиращите пред парламента и в петък.

 

Репортаж от протестите чуйте в прикачения звуков файл.