Показват “Златното евангелие” в Търговище и Омуртаг
Показват “Златното евангелие” в Търговище и Омуртаг / снимка: БГНЕС

Във връзка с честването на 131 години от освобождението на Омуртаг и Търговище, патриотичен клуб „Възраждане", съвместно с Регионален исторически музей - Търговище и музея в град Омуртаг, организират представянето на уникалното за България "Златно евангелие".

Историята му е свързана с опожаряването на църквата "Св.Димитър" и на цялата централна градска част в Омуртаг, тогава Османпазар, в далечната 1878 г. "Ще акцентираме само върху тази вещ, за да и отдадем необходимото внимание."- каза председателят на клуб "Възраждане" Евгений Гроздев.

Според директора на музея в Омуртаг Мирослав Тошев, евангелието е подарено на града от интенданта на 11-та пехотна дивизия Николай Владимирович Благово. В него е оставен надпис, свидетелстващ за събитията. Освен евангелието са дарени сребърен позлатен кръст, дарохранителница, прибори за миропомазване и сребърна чаша за причастие, които за съжаление не са запазени до днес. С този си жест Николай Владимирович Благово искал да даде възможност на християните да се грижат за своите души, докато бъде възстановен православния храм.

Според директора на музея в Търговище Магдалена Жечева, Златното евангелие е ценно на първо място като свидетелство за събитията от този исторически период. Освен това, кориците му са изключително добре декорирани. Те са щанцовани с допълнителна обработка на обкова от майстор. Релефът е дълбок. Като основа е меден, а отгоре вероятно е позлатен. Уникалната вещ тежи около 7-8 кг.

До 1973 г. Златното евангелие е съхранявано в храм "Св.Димитър", след това в музея в Омуртаг. От 1998 г. заради ценността си се пази в полицията в Омуртаг. Може да бъде видяно само с предварителна заявка.

По повод освобождението на двата града, евангелието ще бъде изложено на 27 януари в музея в Омуртаг, а на 29 януари в читалището в Търговище. Предвидена е и мултимедийна презентация на фона на църковни песнопения.