Евронаблюдателите за газа започнаха работа в Киев
Евронаблюдателите за газа започнаха работа в Киев / снимка: БГНЕС

Наблюдателите на ЕС, натоварени с мониторинга на газовия поток през Украйна за Европа, са започнали работа в Киев, изпълнявайки по този начин ключовото условие за възобновяване на руските газови доставки, съобщи Европейската комисия, цитирана от АФП.

"Екипът започна работа в централния диспечерски пункт на "УкрТрангаз" в Киев. Това означава, че са налице всички договорени условия между лидерите на ЕС, Русия и Украйна за незабавното възобновяване на газовите доставки от Русия за европейските страни", се казва в изявлението на ЕК.

Екипът се състои от 20 души, включително експерти от големи газови компании и високопоставени служители от ЕС. "Екипът от наблюдатели на ЕС ще може да удостовери на независима база, данните за потока на газовите доставки към Украйна и да ги сравни с данните за газовите обеми, които ще достигат до клиентите в ЕС", се казва още в съобщението на ЕК.

По-рано следобед Украйна заяви, че технически ще може да осигури транзита на газ за Европейския съюз 36 часа след началото на доставките от Русия, а Русия ще може да започне доставки на газ след 13 часа.

В резултат руският газ ще започне да постъпва в ЕС най-рано след 3 дни, съобщи представителят на Европейската комисия Фернан Тараделяс, цитиран от агенция „Новости”.