България без руски газ четвърти ден
България без руски газ четвърти ден / снимка: БГНЕС
България не получава газ от Русия вече четвърти ден, след като спорът между Москва и Киев остави редица държави на стария континент без синьо гориво или наруши доставките.

Топлофикациите у нас минават на алтернативно гориво, въведени са ограничения при потреблението на природен газ, като са наложени лимити, а с приоритет са социалните и детските завадения и болниците. 57 училища излязоха във ваканция заради газовата криза.

Подаваната от съоръженията температура в отделните столични топлорайони варира между 62 и 68 градуса. Това съобщи изпълнителният директор на "Топлофикация-София" Петко Милевски, цитиран от БТА. Милевски каза, че се надява в близките часове да бъде достигната температура от 70 градуса. Рекордно потребление на ток в София е регистрирано в четвъртък вечерта след спрените доставки на природен газ от Украйна, съобщи изпълнителният директор на ЧЕЗ България Иван Коваржчик.

Топлофикацията в Пловдив ще започне да подава на абонатите си топлина в съответствие с нормативите, след като преди 24 часа ТЕЦ”Север” премина на работа с мазут заради ограничените доставки на газ. Температурата на водата, подавана към потребителите се покачва и трябва да достигне норматива от 80 градуса. Председателят на УС на „ЕВН България Топлофикация” Йорг Золфелнер. отчете, че дружеството е минало на алтернативно гориво 15 часа по-рано от планираното. Централата има в наличност 2000 тона, които ще стигнат за десетина дни, и договор за доставка на нови количества. В момента ТЕЦ-ът работи на смесен режим, като само половината от работата му се обезпечава с мазут, а останалата – с ограничените количества газ от квотата, отпусната от Министерството на икономиката и енергетиката.

Във Варна няма учебно, детско или социално заведение, което да не работи заради липса на отопление, а частните абонати в морската столица получават нужните им количества топлоенергия и газ за отопление. От “Далкия – Варна” АД са декларирали, че до края на деня ще имат готовност, в случай на необходимост или задълбочаване на газовия проблем, да преминат на работа с алтернативно гориво. От Е.ОН докладват, че не е регистрирано претоварване на електроразпределителната система и тя работи по обичаен график. В района на Благоевград и Кюстендил не е отчетено по-високо от обичайното натоварване на електроенергийната система.

Изцяло е спряно производството във Винпром-Русе, съобщи за Дарик директорът на завода Наталия Казакова. Между 12-13 хиляди лева на ден са загубите на завода заради газовата криза. 90 процента от работниците са пуснати в платен отпуск. Винпром-Русе ще заведе искове за претърпени загуби и пропуснати ползи, съобщи още Казакова.

Директорът на завода апелира към всички потърпевши да си потърсят правата в съда. Трябваше поне някой да се извини на българския народ за това, което се случва, каза още Наталия Казакова.

Напълно спира газоподаването на общинските обекти в Добрич от 9 януари, информират от Общинския съвет за сигурност и управление при кризи. Това става със заповед на техническия директор на ЧТК инж. Здравко Станчев.

Съгласно заповедта битовите обекти, които още не са се самоизключили остават със захранване.

Газоподаването на общинските обекти спира заради неудовлетворяване на искането на ЧТК от страна на “Булгартрансгаз” за увеличено подаване на количеството газ към Добрич. Налягането в момента е стигнало до 350 милибара, информират още от Общинския съвет за сигурност и управление при кризи.

Обстановката в Стара Загора е спокойна, съобщават от Кризисния щаб в общината. Стара Загора има определен лимит от 72 000 куб.м газ на денонощие и 3 000 куб.м на час. Изразходват се средно 60 – 65 000 куб.м.

„Вместваме се в лимита. До понеделник е осигурено газоснабдяването на училища, детски градини и ясли, социални домове”, информира зам-кметът и ръководител на Кризисния щаб проф.Димитър Динев. Не се налагат ограничения в подаването на газ в системата на тези заведения и те работят нормално. „Продължаваме да бъдем в готовност при евентуално пълно спиране на подаването на газ да заредим всяко училище, детска градина, ясли и социални домове и да извършим пренастройване на системите им за работа с нафта”, допълни проф.Динев.

Към 18 часа в четвъртък бе отстранена аварията в "Топлофикация-Бургас". Салниковият компенсатор бе отремонтиран и бе подменена част от главния топлопровод, съобщиха от компанията.

Непосредствено след това започна запълването на топлопровода с около 700 куб. м. вода и към 2 часа стартира разпалването на топлоизточника и възстановяването на топлоподаването към целия град.

За достигане на нормалната температура е необходимо цялото количество вода в топлопровода, а то е с обем около 10 000 куб. м. да направи един пълен цикъл между топлоизточника и топлоснабдяваните обекти. Това ще отнеме между 12-14 часа. В това време, докато се нормализира системата е възможно да има различни смущения на места. Температурата в жилищните блокове и обществените сгради в града вече се е нормализирала.

Пуснаха парното в Разград. Местната "Топлофикация" спря да подава топлоенергия към абонатите си във вторник, близо три дни отне преминаването от газ на мазут. Ако останем с едновременно използване на двата вида гориво и получаваме 500 кубика газ на час, ще има парно още 40 дни, ако се премине само на мазут – 10 дни – обясни директорът на "Топлофикация" Свилен Маринов. От Е.ОN съобщиха, че ползването на еленергия се е увеличило с 15%, което не създава проблеми в системата.

На среща, посветена на газовата криза, в Шумен кметът на града Красимир Костов съобщи, че при задълбочаване на кризата от общинските обекти, които са на газ, могат да бъде освободени до 50 кубически метра на час, които да бъдат пренасочени към други потребители

На срещата бе решено „Черноморска технологична компания" да поиска от Министерството на икономиката и енергетиката, количеството газ, което се използва от „Топлофикация", да бъде разпределено към други основни потребители. Това може да се случи само, ако ТЕЦ-ът заработи изцяло на мазут. За Дарик управителят на дружеството инж. Иван Кунев каза, че запасите от мазут, с които „Топлофикация" разполага, ще бъдат изчерпани до края на седмицата. До тогава трябва да стане ясно от къде ще бъдат намерени средства за закупуване на мазут.

Мария Йончева от ЧТК съобщи, че към момента всички битови, обществени и административни потребители имат газ. Спрени са търговските и част от промишлените ползватели. За предприятията е изготвен график, по който се подава газ към тях, казаха още от компанията. Квотата на ЧТК е от 1000 куб. м. на час. Към част от фирмите може да се подава минимално количество синьо гориво само през нощта и в почивните дни, съобщиха от „Черноморска технологична компания".

Според члена на Надзорния съвет на „Алкомет” Христо Дечев, е необходимо да се изготви единна система, по която да се събира информация за всички фирми, техните загуби и новите разчети, които са направили заради кризата. Дечев съобщи, че „Алкомет” губи около 450 000 лв. на ден. В момента фирмата използва 700 кубически метра на час газ, при необходими 1300 кубически метра.

"Нормално е положението в Мездра, няма проблеми с намалените доставки на газ", каза кметът на града Иван Аспарухов. Най-голям е проблемът в производствения сектор, но някои предприятия вече са преминали на алтернативно гориво, а други временно са спрели производството.