Ван Орден подкрепя отварянето на 3 и 4-и блок на АЕЦ „Козлодуй”
Ван Орден подкрепя отварянето на 3 и 4-и блок на АЕЦ „Козлодуй” / снимка: Sofia Photo Agency

В специално писмо бившият докладчик за страната ни в Европарламента Джефри ван Орден настоява Европейската комисия да подкрепи всяко запитване на българските власти за повторното отваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй". През последните години британският евродепутат е един от най-големите противници на затварянето на двата реактора и един от най-големите радетели за тяхното повторно отваряне. Според него българските власти трябва да продължат да преследват тази цел, а газовата криза е най-подходящият момент да убедим ЕК да преразгледа решението си за 3 и 4 блок на атомната ни централа:

Кой беше най-сериозният ви мотив да напишете това писмо до ЕК?

Написах писмото в контекста на енергийната криза, която засяга много държави в Централна и Източна Европа, включително и България, разбира се. Другата причина е, че за пореден път предупреждавам за нарастващата ролята на Русия в осигуряването на енергийни ресурси. Това са все ключови моменти, когато говорим за грешното решение да бъдат затворени 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”. Според мен сега е точният момент да убедим ЕК да преразгледа своята позиция. Те ще кажат, че има Договор за присъединяване, който е подписан от българското правителство. Но тогава българското правителство беше под натиск да подпише договора, включително и клаузите за затваряне на двата блока. Има други клаузи в договора, които ще позволят преразглеждането на тази позиция при определени критични условия, които смятам, че в момента са настъпили.

Ще се учудите ли, ако ви кажа, че в момента има много български политици, които не виждат смисъл да поставят въпроса за реактивирането на 3 и 4 блок на атомната ни централа?

Разбира се, косвеният проблем са доставките на газ. Ние сме много обезпокоени за това. Но по-големият, по-обширният проблем е осигуряването на енергия, на електричество. 3 и 4 блок на Козлодуй са сериозен източник на енергия за България и за други страни в Югоизточна Европа. Мисля, че заради лудостта да се затворят реакторите навремето, заради сегашната енергийна криза и заради нарастващата слабост под натиска на Русия наистина би трябвало да преразгледаме позиция.

Какъв би бил отговорът на Комисията на вашето писмо?

Не знам. Надявам се първо българските власти да преследват тази възможност. Еврокомисарят по енергетиката каза, че все още няма такава молба. Така че, първо трябва да има такова запитване до Комисията. Ще ви кажа обаче, че въпросът за използването на ядрена енергия засяга пряко и моята собствена страна. Във Великобритания правителството трябваше отдавна да вземе решение за възобновяване на нашите ядрени способности. И ако ние самите не сме внимателни, то ще изпитаме дефицит само след няколко години. Не веднага, но след няколко години. Така че това, което се случва с България, трябва да е поука за всички ни.

Защо според вас ЕС се остави да бъде толкова зависим в енергийно отношение от Русия?

Мисля, че намерихме елегантни начини да намалим тази зависимост. Разбира се, ЕС би трябвало да фокусира вниманието си върху външните енергийни пазари и би трябвало да намери начини да ограничи зависимостта си от всеки един ненадежден източник. Трябва да имаме разнообразни източници на енергия.

Защо според вас Русия наказва част от европейските държави, като спира газовите им доставки?

Русия има своите аргументи за това. Според мен това не е икономически, а политически въпрос. Сега Русия се опитва да възвърне влиянието си там, където го е имала преди. И да каже на държавите: „Вижте, вие разчитате на Запада, но ние сме тези, които можем да ви осигурим бъдеще!" Смятам, че това е много, много опасно. Трябва да сме много предпазливи.

Как и по-важното кога ще приключи газовата криза?

Не знам. Щях да бъда много мъдър човек, ако можех да предвидя това. Да се надяваме, че ще преодолеем този проблем скоро, тъй като много хора страдат заради една от най-суровите зими. Да се надяваме, че това няма да се повтори повече. По-важното е не само веднага да дадем отговор на днешните проблеми, но и да намерим отговор на проблемите, които могат да възникнат отново след месеци.