Кризата с газа ще приключи до седмица според министър Димитров
Кризата с газа ще приключи до седмица според министър Димитров / Sofia Photo Agency
България може да търси компенсации от Русия и Украйна за спрените доставки на газ чрез ЕС, заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров след среща с представители на големите потребители. Страната ни е получила писмо от руския вицепремиер, с което руската страна иска София да окаже натиск върху Киев за изплащане на задълженията й към "Газпром" по линия на ЕС.

До седмица кризата с газа ще приключи – такава увереност изрази министър Петър Димитров след среща с големите потребители на природен газ. От 8 часа сутринта на 8 януари влиза в сила заповед за ограничителен режим за потребителите на синьо гориво след спрените доставки от Украйна. По думите му страната ни ще търси компенсации на политическо ниво само по линия на Европейския съюз, за да не взема страна в конфликта между Русия и Украйна. По силата на търговските договори обаче „Булгаргаз” може да предяви претенции към доставчиците за България.

„Много се надявам солидарно Европейският съюз да ни помогне да компенсираме тези загуби на българската реална икономика. Още повече, че други държави заради проблеми в банковия си сектор получиха милиарди, а това са проблеми в реалния сектор на България и смятам, че ще бъде справедливо страната ни да разчита на компенсации преди всичко по линия на ЕС”, каза Димитров.

Петър Димитров подчерта, че топлофикациите ще преминат на мазут най-късно до ден-два, за да не останат на студено абонатите. Министърът обясни, че ТЕЦ-овете са били длъжни да имат запаси от мазут поне за 15-20 дни потребление в случай на подобна криза. Сега обаче не е времето те да бъдат санкционирани за това, каза министърът.

Димитров коментира, че не е бил предупреден от никого за спиране на доставките, като писмото от Русия през декември е било в посока молба България да окаже натиск върху Украйна. След срещата си с индустриалните потребители на газ енергийният министър съобщи, че сред тях има сериозно безпокойство за закриване на предприятия. Най-тежко ще пострада химическата промишленост, каза Димитров. Той съобщи още, че в момента дневното потребление на природен газ е 5,7 млн. куб. м.