Президентът: Да се отвори пак трети блок на АЕЦ Козлодуй
Президентът: Да се отвори пак трети блок на АЕЦ Козлодуй / снимка: Sofia Photo Ahgency

Президентът призова преговарящите страни в газовия спор да ускорят преговорите и газоподаването за Европа да бъде възобновено в нормалните си граници възможно най-скоро. От сутринта Георги Първанов е разговарял с премиера, с министъра на енергетиката и с експерти. Трябва да се търси възможност за повторното отваряне на трети блок на АЕЦ „Козлодуй”, добави Първанов. Eто какво още каза президентът:

"На първо време това, което е особено важно, е да мобилизираме своите вътрешни ресурси, като се има предвид не само възможностите на Чирен, но и други ресурси, други запаси, които не са много, трябва да признаем. Което пък от своя страна налага се мине там, където това е възможно, от използването на природен газ на мазут. Имах разговори с ръководството на „Лукойл-Нифтохим”, ще се увеличи производството на мазут.

Мисля, че трябва да започнем незабавно подготовката за рестартирането на трети реактор на АЕЦ „Козлодуй” в духа на договора за присъединяване към Европейския съюз. Тоест в такава кризисна ситуация ние имаме правото да възобновим работата на двата реактора. Това може да стане с трети реактор, за четвърти трябва допълнителна работа. Може да стане в рамките на до един месец. Надявам се дотогава проблемът да е приключил, но ако това не стане, искрено бих желал, очаквам нашите европейски партньори да проявят разбиране и да не се противопоставят на подобен ход".

Текст от Договора за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз предвижда, ако страните имат трайни и сериозни затруднения в някой икономически сектор, могат да поискат разрешение да предприемат защитни мерки. В този случай Комисията действа в рамките на пет работни дни от получаване на искането и взима решение съобразно интересите на всички засегнати страни.

Идеята коментира и премиерът Сергей Станишев: Не сме разговаряли на тази тема, защото за нас е най-важно сега да гарантираме основните системи в държавата, обществените и социалните системи, и да намалим негативното въздействие върху българските фирми. Трябва да сме наясно, че условията за предприемане на такава радикална мярка са достатъчно сериозни и това означава, че България не може да изнася ток, както изнасяме в момента. Това би означавало, че имаме вътрешно недостатъчно осигуряване на потребление. За да преминем към тази мярка, трябва много внимателно да бъде преценявана.