Нямало по-подготвена държава в ЕС за посрещане на финансовата криза от нашата
Нямало по-подготвена държава в ЕС за посрещане на финансовата криза от нашата / снимкa: Sofia Photo Agency

Няма по-подготвена държава в ЕС за посрещане на финансовата криза от нашата, каза пред присъстващите на честването на 60-та годишнина от основаването на Министерството на външната търговия министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. По думите му тази седмица е била изключително инвестиционна за България, което потвърждава, че няма бягство на инвеститори, а идват такива от Централна Европа, за които тук е евтино.

По думите на Димитров безработните през ноември тази година са се увеличили с 2150 човека и се забелязва свиване на износа на дрехи, обувки, текстил, дървесина и хартия.

В словото си Петър Димитров припомни, че Министерството на външната търговия е създадено с решение на Народното събрание на 27 ноември 1948 година и в годините много пъти е променяло наименованието си, като само от 1989 година това се е случило десет пъти.

Министър Димитров направи сравнение между българския износ преди 1989 година, когато 55 процента от него е бил на машини и електроника, а сега 45 процента от износа е на суровини и материали.

Има забавяне на ръста на износа в сравнение между октомври и ноември тази година, посочи Петър Димитров. Въпреки това той е по-висок с 200 млн. лв. в сравнение със същия период от миналата година и е 5 млрд. лв., добави той.