Картини на деца с увреждания бяха продадени на търг в Лондон
Картини на деца с увреждания бяха продадени на търг в Лондон / netinfo

Четири картини на деца от Дневния център за деца с увреждания в троянското село Дълбок дол са продадени на търг по време на коледния бал в българското посолство в Лондон. Идеята е на големия благодетел с троянско потекло и кралски юридически съветник Джон Бризби. Средствата са предназначени за центъра.

„Дипломати и гости на посолството научиха за нас от Джон Бризби“, разказа ръководителката и основателка на Центъра доц. д-р Румяна Кралева. „Децата трябва да се радват много и да бъдат горди от работата си“, посочи Георги Киров, психиатър, българин, работещ в Кардиф, Уелс. Той е съдействал за доставянето на картините в Лондон преди време, когато е гостувал в Центъра в село Дълбок дол. Общо събраната сума от продадените детски творби е 200 паунда.

Джон Бризби не за първи път прави дарителски жестове към троянски деца. Той е учредител на ежегодните едноименни награди за талантливи деца от Троян. Гостува често в планинския град заедно със съпругата си Клер. Дарителската кампания за Дневния център за деца с увреждания ще продължи, сподели Румяна Кралева.

В посолството ни в Лондон на 12 януари ще се дискутира отпускането на финансова помощ. Ще бъдат поощрени и децатата, които са рисували картините, продадени на търга в Лондон.

Освен това в началото на 2009 г. в троянското село ще дойдат представители на Инициативния комитет, създаден в Лондон, за набиране на средства за подмомагане дейността на Центъра.