Костов: Ахмед Доган има тежка депресия
Костов: Ахмед Доган има тежка депресия / снимка: Sofia Photo Agency
Лидерът на ДСБ Иван Костов в „Годината” по Дарик радио

Финансовата криза – събитие на 2008-ма година, вие ще го потвърдите ли?

Не, според мен събитието е провалът на европейското ни членство и трябва да се запише изцяло в графата минуси на управляващата коалиция. Другото е събитие на света, но събитието у нас е това.

Успяха ли управляващите да сменят акцента, след като и сега хората посочват, че финансовата криза е събитие № 1 за 2008-ма?

Нека да напомним, че управляващите дълго време отричаха кризата. Имаше крайно цинични изявления, в смисъл, че тя ще охлади полезно българската икономика, помните ги тези неща. Това беше връх на цинизма. В този смисъл управляващите подцениха много, загубиха много месеци да се подготвят, да подготвят нова финансова и икономическа политика, с която да пресрещнат идващата криза. Те я посрещат сега не готови, по стария манталитет, ускорявайки и задълбочавайки кризисните процеси, пазейки държавната администрация.

До къде ще стигне този проблем за България през 2009-та година?

Кризата навлиза, ако говорим за провала на европейското членство, аз очаквам загуба на нови десетки, стотици милиони евро в началото на следващата година. Когато би трябвало опозицията, ако това се случи, да поиска нов вот на недоверие.

Вот за какво?

Отново за същото, което беше през юли – провал на европейското членство, защото ако ние загубим още няколкостотин милиона и започне да се трупа сметката на безвъзвратно загубените пари, какво да прави опозицията.

Опозицията още от края на 2008-ма година трябва да готви вот на недоверие за правителството през 2009 година?

Ако загубим още пари, ако не може да отреагира. Аз знам, че идването на г-н Майкъл Лий в България е било посветено точно на опасността. Той е предупредил министър-председателя за опасността да се загубят нови 362 милиона евро. Говорил е много загрижено и е настоявал категорично да се вземат спешни мерки. Очевидно мерките не ги виждаме, защото под спешни мерки в Европа разбират отстраняване на тежко корумпирани политически лица, намиращи се на много високо стъпало в управлението на държавата. Такива мерки не се очертават. В този смисъл по всичко личи, че ние отиваме към ново орязване и безвъзвратна загуба на пари. За мен това е по-голямо събитие, отколкото събитието с финансовата криза, защото финансовата криза тя се разпростира върху целия свят, но ако говорим за българската икономика, за българските публични услуги, непременно трябва да кажем, че българският растеж беше не здрав, той беше враждебен, увреждащ природата, бетониращ крайбрежията, съсипващ околната среда, той беше несправедлив, той беше на основата на сивия и черен бизнес, той не беше справедлив по отношение на обществото. Той не произведе и не създаде икономиката, която да е способна да генерира непрекъснато висока добавена стойност, напротив – пукат се балони на недвижимата собственост. Спука се борсата, как може ние да твърдим изобщо, че това е бил здравословен растеж, след като българската борса загуби 3-4 пъти надолу котировката на листваните компании. Това е абсурд да се твърди. В този смисъл в България положението като периферия е много по-тежко отколкото общата финансова криза, която ще засегне страната.

Началата на борсата, на бума в строителството, идват от вашето управление. Това не означава да се прехвърля сегашната криза, но има ли нещо сбъркано по моделите, които е тръгнала България, нещо, което и вие не успяхте да овладеете когато управлявахте?

През 2001 година дойдоха на власт Симеон Сакскобургготски и ДПС като носители на идеята за либерална политика, която да разгради държавата и позволи да се развият всякакви спекулативни бизнеси, включително черни и сиви. Като под черни и сиви разбирам контрабандни – с алкохол, наркотици, с китайски стоки, с какво ли не. Включително спекули в областта на строителството, хотелиерството, изграждане на туристически мощности за туристически услуги и т.н. от най-различно естество. Всичко това пада на дъното в момента, всичко това се обезценява, загуби стойност. Земята загуби стойност. Вижте какво става с тези дружества, създадени специално да спекулират с цените на земята – в добрия смисъл на думата да кажем спекулират. Да купят земя, да я окрупнят, да я приготвят за големи мероприятия, примерно за засаждане на градини, трайни насаждения и т.н. Нищо не върви, всичко се стовари на дъното. Никакъв бизнес не просперира в България. В този смисъл вие сте прав да питате какво се е случило в тези години, така че след приватизацията и след радикалите промени от 1997 – 2001 година защо икономиката не тръгна добре. Моят отговор е, защото взеха властта хора, които просто не искаха да тръгва икономиката в правилната посока. По този начин под растежа се оказа една изключително нездрава среда, оказа се едно тресавище, в което потънаха допълнителните пенсионни фондове, потънаха огромни спестявания, стотици милиони се загубиха там от застрахователните институции и фирми.

Имате ли сили за нов план в ДСБ, вие – лично, и какъв е планът, който да извади България през 2009-та година и каква е алтернативата?

Приоритет №1 е отношението с ЕС, възстановяване на доверието на ЕС, възстановяване на достъпа до еврофондовете, не толкова, че това са крайно належащи пари, въпреки че те са много належащи, защото в условията на криза да идват пари, които са грандове, защото това не е заем, това са пари, които просто се вливат в българската икономика и ти да не можеш да ги вземеш, това е най-плачевното състояние, говорещо за пълна безпомощност. Най-важното е това и за да се постигне тази цел, неминуемо трябва много тежко да се удари по мафията, която се е окупирала във властта в България. Което означава чисти ръце по отношение на управлението, категорично доказателства да се дадат на ЕС, че България иска европейските правила много по-силно, отколкото европарите. Тогава няма да има никакви проблеми да получи европейските пари, но трябва да поиска правилата, трябва да приложи правилата, иначе не става. Това са ключови приоритети, защото в противен случай, няма да могат да бъдат осъществени останалите неща, няма да могат да бъдат довършени реформите. Виждате какво става в здравеопазването, пълен разпад и безпомощност. От една страна министерството, от друга страна на болниците, от трета страна здравната каса, от четвърта страна лекарският съюз се разпадна, всичко се е разпаднало. Как може при това положение най-важната задача на държавата да не е да възстанови авторитета на тези институции, за да може чрез тях и с тяхна подкрепа да осъществи крайно належащите реформи на болничното здравеопазване. Вижте в каква каша сме влезли. Разпада се всичко, специално в здравеопазването. Тези неща трябва да бъдат подредени по начина. Приоритет номер едно – да върне доверието на Европа, е крайно необходимо, за да създаде доверие вътре в България, защото ако европейците казват, в България вече се спазват нашите правила, в България вече има европейска законност, непременно всички ще си заемат местата. Няма да има съпротива срещу стремежа на държавните органи да въведат порядък в страната ни. Аз имам сили за това и знам просто, че така трябва да се направи. Трябва да се оздравят нещата.

Има ли опозиция, която може да вземе наистина властта и да я упражни по този начин, по който говорите вие при всички съмнения, които сте изказвали през годините за ГЕРБ, при тежките последствия при разпадането на някогашната единна дясна опозиция?

Първо зависи дали ние ще успеем, аз мисля, че ние сме на път да успеем да създадем силна дясна коалиция, която да бъде гарант и коректив, че ще се постигне това, за което говоря.

И вие искате и ГЕРБ в нея?

Не, не искам ГЕРБ в нея. Искам да бъде дясна, обединена, но на основата на предизборна платформа, да бъде изборна коалиция, която отива на избори с едни и същи идеи за управлението на страната, които са споделени, твърдо са подкрепени и това да я отличава от всички останали – именно като гарант и коректив за такова управление. Виждам ГЕРБ като възможен партньор, въпреки че ГЕРБ буквално тези дни показа, че не му достига потенциал да управлява, примерно София.

Медиите посочиха, макар и след това хората да не сложиха такъв акцент, върху две други събития – събитията около ДПС и специално самоубийството на Ахмед Емин и първата година на ДАНС?

Вижте в изключително тежко положение е самият Ахмед Доган, според мен. От това, което виждам и това, което анализирам като поведение, този човек има тежка депресия, очевидно. Той не смее да се появи никъде, той не може да влезе обратно в обществената дискусия, опита се по някакъв странен начин с някакви интервюта да компенсира скандалното си отсъствие от места, от които той не можеше да отсъства. Според мен Доган е в много тежка политическа криза. Той е в безизходица. Доган разбира следното просто нещо, според мен на това се дължи неговата безизходица и неговото отчаяние. Доган го сочат с пръст от Брюксел – казват политическа намеса и казват министерствата, и просто трябва наистина да не можеш да четеш, не европейския код да четеш, въобще да не можеш да четеш, за да не се сетиш, че става въпрос за ДПС. Той е визиран като препятствие, корумпиращо и некомпетентно. Там има десетки доклади срещу неговите министри. Има оплакване от могъщи фирми, които са се сблъскали с корупцията на ДПС, с изнудването, с рекета от страна на министрите за техните проекти, това се е събрало до такава степен, че Доган усеща, че е поставен като препятствие от страна на Брюксел за България. Той го чувства това както и да го крият с думи, както и да се украсяват с някакви заслуги. Това е, което го кара да си мисли следното: „Аз не мога да продължа така”. И той се опита да намери друго предложение. Той даде някаква такава команда: „Ние няма да злоупотребяваме – аз я превеждам политически, за да е съвсем ясно, той го казва с други думи – „Няма да злоупотребяваме с европейските пари, защото тях много ги пазят, ние трябва да усвояваме средствата от бюджета”. Буквално такава команда даде. Това е опит да се изплъзне на контрола, но той не разбира, че контролът на ОЛАФ, той го разбира или поне подозира, че е така, контролът външния върху тия неща, неминуемо ще стигне пак до тия далавери.

Има ли потенциал ДАНС да се справи с това, за което говорите?

ДАНС е предназначен да крие тези неща.

Няма ли нужда държавата от такъв инструмент?

Това, което прави ДАНС, е да завързва здраво ръцете и краката на ДПС през лидера им, това прави, укривайки разработките, които ги разобличават, че правят „черна каса”, те връзват Доган, за да бъде готов – или да бъде хвърлен в огъня, за да „зарадват” европейските контролни служби, или да бъде следващият партньор на БСП – готвят и за едното и за другото, но силно опакован, това е ролята на ДАНС. Нека никой да не се лъже, че ДАНС изпълнява друго освен политически поръчки. ДАНС е Държавна сигурност, възкресена за политика. Видяхте как я употреби Станишев за вътрешнопартийни цели. Видяхте как разчисти своите съперници, видяхте как спечели конгреса, ДАНС му помогна във всичко.

На края на този разговор по традиция с вас да погледнем към предстоящия празник. Преди няколко месеца – на Великден казахте….

Аз не знам защо изпускате НДСВ. В НДСВ е също много интересна ситуацията.

Вие гледате към НДСВ?

Държавата започва дело срещу Симеон Сакскобургготски за връщане на горите в Самоковска община. Започва дело, което САС го иска още от средата на годината, още от юни. Използват последния ден, за да заведат дело. Защо в последния ден завеждат дело на Сакскобургготски, ще се сетят много досетливи ваши слушатели и читатели. След това удължават срока, в който не тече давността за придобиване на държавни имоти. Т..е даденото му дотук да може да бъде отнето обратно, ако се докаже, че той няма основание да го притежава. Поставят го под въпрос. Казват му, твоите неща не са решени и накрая води се едно дело, което вероятно вреден човек или хора са посъветвали Симеон Сакскобургготски, аз не изключвам това да са хора от БСП, той да се опитва да доказва пред съда, че е собственик на Кричим, но това минава през това той да докаже, че имотите на интендантството са негова лична собственост, което той не може никога да докаже и по този начин съда в Пловдив ще трябва, и скоро ще го направи, ще каже, че той няма основание, защото имотите на интендантството не са лична собственост на Борис и на неговите наследници, това ще каже съдът, аз съм 100% сигурен. И тогава веднага върнатите, които са на основание, че са върнати от интендантството, падат. Веднага трябва министрите да поискат да атакуват отново държавните имоти или да влязат в съда и да започнат дела срещу Симеон. Изведнъж цялата тази история около неговите имоти ще започне да се решава преди изборите в полза на БСП, която е обещала да върне имотите. Те започват много мощна атака срещу НДСВ и НДСВ, според мен, все още не я вижда. Това е според мен голямото събитие, което започва да се готви по този начин за следващата година. Това е, което ще се случи и ние ще разгледаме този развой. Първо, спиране допълнително на стотици милиони от ЕС; криза в отношенията между БСП и НДСВ на тази тема, за която говоря, защото НДСВ си брани имотите, взети от Симеон Сакскобургготски и накрая тази криза в Доган – опита на среди в ДПС да го отстранят, за да могат да излязат на чиста позиция за бъдеща политическа дейност.

Вие преведохте Възкресени Христово като тези малки разпятия и възкресения, през които минава всеки, включително с моста, който може да бъде хвърлен към политиката, а Коледата?

Коледата е надеждата. Коледа е изключително дълбока, празник, който предхожда..., не Коледата точно, а символите, които носи предхожда християнството. Коледа е в дните, в които умира старото слънце и се ражда новото – умира така да се каже деня, образно, защото това е денят на зимното слънце стоене и започва да нараства новият ден. Надеждата за пролет, надеждата за лято се ражда в самите глъбини на зимата. Това хората са го видели преди хиляди години. Същност Коледата е празник на човешката надежда откакто има човечество.

Ако трябва политически да го въведем с началото на разговора ни, надеждата е във вота, който десницата и опозицията в парламента ще внесе още в началото на следващата година?

Може би не точно в началото. Като видим дали нашата прогноза за събитието ще се изпълни. Аз, за съжаление, си мисля, че те няма да направят нищо от това, което очаква ЕС. В дълбините на нощта и студа се ражда надеждата за лятото. Това е Коледа. Ако махнем, разбира се, християнски й символ.