Лекоатлетът Михаил Селенски е спортист №1 на В. Търново за 2008 г.
Лекоатлетът Михаил Селенски е спортист №1 на В. Търново за 2008 г. / netinfo
Лекоатлетът Михаил Селенски е спортист №1 на В. Търново за 2008 г. Републиканският шампион на диск събра 111 точки в анкетата за определяне на десетте най- добри спортисти в старата столица.
За 2007 г. синът на световната рекордьорка на копие змс Антоанета Селенска бе втори, след ориентировача Иван Сираков. На церемония по- рано днес Михаил Селенски бе награден от заместник- кмета Йордан Грозданов с парична премия от 1500 лева. Втори с 66 т. е четвъртия в света по културизъм Христомир Христов, който бе стимулиран с 800 лева, трета бронзовата медалистка по ски- ориентиране от Европейска купа Стефания Димитрова с 52 т., която бе премирана с 500 лева. Всички останали спортисти в десятката получиха по 100 лева. Четвърти е Благовест Лазаров /състезателно катерене/ с 49 т., пети Юлиян Христов /бадминтон/ с 30 т., шести “Ивайло Савов /бокс/ с 29 т., седма Тодорка Златкова /футбол/ с 27 т., осма Румяна Пановска /лека атлетика/ с 26 т., девета Стефка Димитрова /стрелба с лък/ с 22 т., десети Тодор Тодоров /автомобилизъм/ с 21 т. Заради ангажименти в страната и чужбина Ивайло Савов, Румяна Пановска, Юлиян Христов, Стефка Димитрова и Радослав Димитров пропуснаха тържеството.
За треньор на годината бе обявен наставника на женския футболен отбор “Болярки” Валентин Витанов, чийто възпитанички до една са националки в различните възрастови групи. Той е получил 8 от гласовете на участвалите в анкетата и бе стимулиран от Общината със 700 лева. След него с 4 гласа е Йонка Генчева старши треньор на “Етър- 64”, трета с 1 глас е Севджан Мехмедова от АКК “Калоян”.
На церемонията бе обявен и Топ- 5 на младите спортисти на В. Търново, също определен в анкетата. Първи сред талантите е бронзовият медалист от Европейското първенство по киокушин карате Николай Йоргов от “Катана” с 32 т. Втори на десет точки след него Тодор Шарков от “Едалвайс- 74” /Килифарево/, трета със 17 т. е Гергана Цанкова “Болярки”, четвърти само с точка по- малко Родослав Димитров- международен майстор по шахмат, пета с 13 т. шампионката по спортна гимнастика Виктория Маркилева от “Етър- стил”. За първите трима финансовият стимул бе съответно 300, 200 и 100 лева. По 80 лева получиха Димитров и Маркилева.
Хубавото: Общината отдели 5000 лева за стимулиране на спортистите и за първи път от години даде коктейл, на който бяха раздадени наградите.
Пропускът: Не бяха предвидени грамота или плакет, които да напомнят на призьорите след време, че през 2008 г. са били отличени за спортните си постижения.