В Германия разрешиха шпионирането на компютри
В Германия разрешиха шпионирането на компютри / снимка: БГНЕС

Долната камара на германския парламент одобри преработен вариант на законопроект, който позволява на полицията да следи кореспонденцията на гражданите в интернет с помощта на вируси в рамките на борбата с тероризма, съобщи ДПА.

Законопроектът, който преди това бе отхвърлен от горната камара, предвижда федералната полиция да получи правомощия да прониква в личните компютри на гражданите при превантивно разследване за тероризъм и други тежки престъпления.

Първоначалният проект беше одобрен от Бундестага (долната камара), но отхвърлен от Бундесрата (горната камара), който включва представители на 16-те провинциални парламента.

Преработеният законопроект предвижда полицията да прониква в персоналните компютри и да следи каква информация търсят гражданите, след изрично разрешение от съдия.

Полицията от известно време проучва възможностите за проникване в домовете на гражданите и поставяне на устройства, които да следят информационния поток, преминаващ през личните компютри, или за заразяването им през интернет с вируси, което ще позволи на следователите да следят съдържанието на харддисковете.

Съгласно проекта депутатите, духовните лица и адвокатите, работещи по дела, ще са напълно защитени срещу подобна намеса в личния им живот, но това не важи за журналистите, юристите, лекарите и представителите на много други професии.