Съдът пусна дилъри на оръжие за 1000 лева гаранция
Съдът пусна дилъри на оръжие за 1000 лева гаранция / netinfo
Бургаският районен съд взе скандално решение да пусне под парична гаранция от 1000 лева трима мъже, задържани за преработване, поправяне, съхраняване, търгуване и пренасяне на огнестрелно оръжие, боеприпаси и взривни материали, без надлежно разрешение.

Тридесет и осем годишният Асен Киров, 36 годишният Иван Георгиев и Атанас Субашев, на 40 години, бяха задържани в края на миналата седмица, след операция на служители от сектор “Борба с организираната престъпност”. Тогава специалните полицаи действаха на територията на Бургас и Несебър. Тримата действали в престъпно съучастничество, но не са организирана престъпна група или част от съществуваща такава, уточняват от полицията.

В основата на съучастието стои 38 годишния Асен Киров, който работи като продавач–консултант в оръжеен магазин “Сафари” в Бургас. Използвайки работното си положение и контакти, пласирал незаконно бойни пушки, боеприпаси и взривни материали. Киров е задържан в момент на продажба на бойна пушка със заглушител и оптически прибор. Полицаите от сектор “БОП” иззели още две пушки, бойна и ловна, с оптически прицели, които Асен Киров продал на трети лица преди да бъде задържан.

Иван Георгиев и Атанас Субашев контактували с Асен Киров по повод на общите им занимания. При обиск в домовете на тримата задържани са намерени и иззети бойна пушка с оптика, над 1 000 патрони от различен калибър, тротилова шашка от 400 грама и други вещества и материали за производство на боеприпаси.

Разпитани са много свидетели, които потвърждават престъпната дейност на задържаните. Тримата били в следствения арест в Бургас за 72 часа с прокурорско постановление. Заседание на Бургаския районен съд, обаче, постанови парична гаранция по 1000 лева за всеки от задържаните. Районна прокуратура ще протестира мярката.

По мнение на експерт-криминалисти иззетите флоберкови пушки, 22-ри калибър, се отличават с прецизност и голяма точност при стрелба от далечно разстояние и са с технически данни и калибър, идентични на оръжията с които са извършени някои от поръчковите убийства с голям обществен отзвук през последните години, сред тях това на Димитър Стаматов – Мастара и шефа на ВАИ Холдинг Георги Илиев.