Днес е денят на Света Ана
Днес е денят на Света Ана / netinfo

Днес българската православна църква отбелязва денят на Св. Ана. Според Библията Св. Ана е майката на Дева Мария. На Зимна Св. Ана църквата чества нейното зачатие. Народът нарича този празник Зимна Св. Ана или Анино зачатие. В някои райони на страната на този ден се извършват гадателски практики, които са характерни за празника Игнажден. За разлика от него, на Зимна Св. Ана полазниците обикновено са деца - най-често малки момичета. Народът вярва, че малките деца са все още невинни души, които не са способни на лоши постъпки.

Този празник се почита също от врачките и магьосниците. Те правят различни заклинания. Според народното поверие, за да е силна една магия, тя трябва да е направена на нивата. Много хора в миналото са вярвали, че в нощта срещу празника на Зимна Св. Ана магьосниците, чрез своите умения са сваляли луната. Пак според народното поверие те много по-трудно я връщали на предишното й място. За да се предпазят от зли магии хората на този ден са приготвяли катранени кръстове, чрез тях са гонили всички лоши духове.

Света Ана е покровителката на брака, семейството и майчинството, закрилницата на девиците, вдовиците и бременните се почита от жените, които в този ден не работят, за да не се разболяват децата им, не боядисват, защото според поверието тогава започват родилните мъки.