Киберхондрия – болестта на посетителите на медицински сайтове
Киберхондрия – болестта на посетителите на медицински сайтове / снимка: БГНЕС
Посетителите на медицински сайтове, които искат да разширят своите познания по медицина, рискуват да попаднат сред невротиците, смятат американски медици, провели изследване по поръчка на корпорацията „Майкрософт“.

„Стремежът да се научи повече за симптомите на едни или други болести, което само по себе си може да се приветства, в повечето случаи води до обратния ефект, провокирайки появата на тревога и страх при относително здрави хора. Особено сред тези, които не разбират нищо от медицина и нямат високо образователно равнище“, твърдят авторите на проучването Райън Уайт и Ерик Хорвитц, цитирани от ИТАР-ТАСС и БГНЕС.

Изследователите отбелязват в тази връзка, че се е появила нов вид невроза – „киберхондрия“, допълнила отдавна известната болест – хипохондрия. Посетителите на „медицински“ сайтове са заплашени от неврози в по-голяма степен даже от склонните към хипохондрия „консерватори“, игнориращи интернет.

Възможността за кратко време да се запознаят с голям обем медицинска информация довежда до развитието на различни фобии при мнителните хора. Те могат много лесно за възприемат леката болка в гърдите за предвестник на инфаркт, а мигрената като „стопроцентов“ признак за мозъчен тумор. „Подобни търсения в интернет са безполезна загуба на време и пари, а в крайна сметка и на здраве“, констатират учените.