Задържаха Пламен Галев
Задържаха Пламен Галев / Sofia Photo Agency

Дупнишкият бизнесмен Пламен Галев е задържан в ареста по обвинение за изнудване. Той е задържан с прокурорско постановление за 72 часа в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност". Арестувани са още приближеният до Галев Красимир Оков и един от гардовете му Георги Градевски-Конана.

Бизнесменът сам е отишъл да се предаде в ГДБОП, след като разбрал от радиото, че го издирват. Според Министерството на вътрешните работи Галев е оказвал натиск върху кореспондента на вестник „Струма” Лидия Павлова.

Рано тази сутрин, около 6 часа, маскирани служители на ГДБОП нахлули в дома на двамата бизнесмени в село Ресилово, търсейки Пламен Галев. Час по-късно той е обявен, заедно с Красимир Оков, който е негов приближен, за национално издирване от Криминална полиция.

Причината са опитите на Галев да изнуди журналистката от вестник „Струма” Лидия Павлова. Преди близо месец тя подла жалба срещу един от бодигардовете на Галеви, известен с прякора Конана. Сигналът дошъл, след като в дискотека, гардът ударил шамар на сина на Павлова. След инцидента Галев изпратил при журналистката Красимир Оков, който я убеждавал да оттегли жалбата си.

„За пореден път се опитват да ни дискредитират пред обществото, че сме муцуни, че се занимаваме с нередовен бизнес, че имаме някакъв, не знам какъв, статус в това общество. Искат да задържат Пламен, че не се е явил като свидетел по някакво дело, но искам да уточня, че той не е призоваван по надлежния ред с призовка, нито по телефон, нито на устно обаждане”, коментира Ангел Христов

На 15 октомври, при съвместна операция на ГДБОП, прокуратурата и Националната агенция за приходи бяха проверени десетки автокъщи и офиси на дупнишките бизнесмени в София, Дупница и Кюстендил. Тогава братя Галеви отново бяха обявени за издирване, а по-късно сами отидоха в сградата на Националната следствена служба.