България подписа Конвенцията за касетъчните боеприпаси
България подписа Конвенцията за касетъчните боеприпаси / снимка: Sofia Photo Agency

В столицата на Норвегия беше официално отворена за подписване Конвенцията по касетъчните боеприпаси. В тържествената церемония участваха делегации от над 100 държави. От българска страна Конвенцията беше подписана от заместник министър-председателя и министър на външните работи Ивайло Калфин, съобщиха от министерството на външните работи.

В своето изказване по време на церемонията той подчерта историческото значение на новоприетата конвенция и посочи, че усилията на всички държави трябва да се съсредоточат върху бързото ратифициране и влизането й в сила, съобщи БТА.

Конвенцията по касетъчните боеприпаси беше договорена през май т. г. в Дъблин, Ирландия. С нея на практика се забраняват всички касетъчни боеприпаси, използвани до момента във военни операции. Тя предвижда мерки за оказване на помощ на жертви, пострадали от касетъчни боеприпаси и създава механизъм за сътрудничество, включително възможност за запазване на минимален брой боеприпаси за тренировъчни цели.

Присъединяването на Република България към конвенцията е свидетелство за ангажираността на страната ни с необходимостта от предприемане на незабавни мерки за преодоляване на тежките хуманитарни последици, причинявани от този тип оръжие.

След договарянето на Конвенцията по касетъчните боеприпаси т.г. в Дъблин, когато тя бе приета от 107 държави, в София през септември се състоя регионална конференция в подкрепа на документа.

След официалното подписване в Осло на Конвенцията по касетъчните боеприпаси предстои влизането й в сила, за което е необходимо минимум 30 държави да са я ратифицирали.