Американски експерти прогнозират атентат срещу голям град
Американски експерти прогнозират атентат срещу голям град / БГНЕС
Вероятността от терористично нападение с оръжия за масово унищожение срещу някой голям град по света е голяма. Това установява изследване на група експерти към Конгреса на САЩ, пише "Вашингтон пост", цитиран от Ройтерс. Проектодокладът на Комисията по предотвратяване на разпространението на оръжия за масово унищожение и тероризъм предупреждава, че се увеличават заплахите от нестабилни държави, от мрежи за контрабанда на ядрени вещества и от разпространение на информация по ядрените въпроси в развиващите се държави.

Експертната група посочва Пакистан като сериозна опасност заради пребиваващите на негова територия терористични групи, нестабилното минало и ядрения потенциал на страната.

Според проектодоклада има голяма вероятност до края на 2013 г. да бъде извършена терористична атака, включително и с биологично оръжие. Комисията препоръчва преразглеждане на международните договори за неразпространение, както и по-строги проверки от страна на Международната агенция за атомна енергия. Освен това експертната група призовава новоизбрания президент Барак Обама да възприеме по-твърд подход към Иран и Северна Корея.