Коста Рика чества 60 години без армия
Коста Рика чества 60 години без армия / БГНЕС

60-годишнината от премахването на националната армия отбелязва Коста Рика. На церемонията по честването на годишнината присъстваха официални правителствени ръководители и ветерани от гражданската война през 1948 година, съобщава АФП. "Премахването на нашите въоръжени сили не може да се сведе до малък прашен епизод от книгите по история. това е програма на колективен живот, ценностен пътеводител", заяви председателят на парламента Франсиско Антонио Пачеро.

"Решението да се премахне армията, взето от генерал Хосе Фигерес Ферер, спести на страната болка и ненужна смърт и бе без съмнение е най-добрият път за Коста Рика. Нашата история без мъдрото решение, което честваме, щеше наистина да бъде конфликтна. Надпреварата във въоръжаването щеше да изчерпи националния бюджет и да сведе до нула социалните проекти", каза още той.

Хосе Фигерес Ферер, известен като "Дон Пепе", е бил водач на бунтовниците, които през 1948 г. издигат правителство с комунистическа насоченост на линията, ръководено от бившия президент Рафаел Анхел Калдерон Гуардия.

Щом получава власт, Хосе Ферер, вместо да засили, разпуска армията и започва конституционна реформа за окончателното й премахване, която е приета през 1949 г., пояснява БГНЕС.