Над 300 издателства на софийския панаир на книгата
Над 300 издателства на софийския панаир на книгата / снимка: Sofia Photo Agency

Над 300 издателства от Европа и Азия ще представят повече от 15 хиляди заглавия по време на 27-мия Софийски международен панаир на книгата, който започва на 3-ти декември в Националния дворец на културата. За първи път тази година се въвежда традицията панаирът да се провежда само веднъж, през първата седмица на декември.

Организаторите на панаира на книгата очакват над 20 хиляди почитатели на най-голямата книжарница да разгледат щандовете с почти всички издадени през последните десет години заглавия. Почетен гост на панаира е Руската федерация, която е подготвила интересни срещи между читатели и автори, разказа Владислав Симеонов от Асоциация „Българска книга".

„Тук ще стане една от първите срещи на новоизбрания и още невстъпил в длъжност американски президент Барак Обама с Русия. Изключително разнообразие от енциклопедии, включително и представянето на нова голяма руска енциклопедия и изключителният проект за православна енциклопедия в 25 тома”, добави още Владислав Симеонов.

Панаирът на книгата ще бъде сцена и за проблемите на българската библиотека, за които напомни Дамян Яков от Асоциация „Българска книга”.

„България е единствената страна, в която все още няма Закон за библиотеките”, съобщи Яков.

Панаирът ще продължи от 3-ти до 7-и декември. В първия му ден учредената наскоро академия „Българска книга” ще връчи специалната си награда на най-добрия издателски проект за 2008 година.