За питона в гаража или за комшулука
За питона в гаража или за комшулука / снимка: Радка Минчева

Не познавам питона на фолкпевеца Константин, оня, дето гледал в гаража. Обаче живея в един и същ град с някой, който си е гледал питон в гаража и комшията му не е знаел за това. Бих предпочела да не съм била аз тоя комшия, защото изтръпвах само, докато на разградското сметище се доближавах до трупа на своя бивш съгражданин – един на бели и жълти петна, за да го снимам. Тигров питон албинос му била породата. Дълъг е към 5 метра. И собственикът му толкова го е обичал, че си го е гледал тайно у дома, някъде в 35-хиляден Разград. Никой не знае колко е продължило това, обаче, питоните живеят между 15 и 25 години, а този не ми изглеждаше да е умрял от насилствена смърт, от старост ще да беше, ама знам ли.

Знам само, че ме ужаси фактът, че никой не знай как се е появил тоз питон в родния ми град, нито някой ще понесе отговорност за това, че вероятно на метри от него в блажено неведение съседите на собственика му са отглеждали децата си. Не е отровен, много хубаво, ама що не ми го обясните, когато някой негов роднина се увие около вас? Аз не знам какво би го предизвикало да покаже по този начин любовта или яростта си, няма как и съседските на чорбаджията му деца да знаят.

Сигурно има люта тръпка да си гледаш питон вкъщи, ама не я разбирам. Пък ако и тайно си го гледаш – хептен.

И още. Ясно, че няма как, пък и защо, да има закон за опазване на хората от змиите и за обискиране на хорските къщи за наличие на влечуги, ама дали някак не може, поне постфактум, да се провери кой аджеба е тоз човек-питонособственик, и нещо така забележка да му се направи. Защото се оказа, че няма такъв закон, щели били да му конфискуват животното и да го глобят между 100 и 5000 лв., ама само ако животното било местно и защитено, каквото питонът не е. Поне тъй рекоха от екоинспекцията в Русе, където се регистрирали екзотични животни.

И тъй ще си изгние нашия албинос на сметището край Разград, заобикалян и от скитащите кучета и прелитащите гларуси. Всъщност и това беше от нещата, които ме потресоха: като ти е бил толкова любим любимец домашен тоз питон, погреби го, скъпи ми съгражданино, отдай му някаква почит, защо го хвърляш на боклука, той и там си остава чужденец, преместили са го встрани от сметта да гние сам. А можеше да е в зоологическата градина или в родната си Южна Азия, пък ти да майсториш нещо по колата в гаража, той не е ли затова?