Животът на Земята се е зародил при умерени температури
Животът на Земята се е зародил при умерени температури / netinfo
Първата форма на живот на Земята се е развила при умерени температури, преди развитието при далеч по-топли условия, след което при климат, близък до сегашния. Това сочи най-новото научно изследване, което ще се появи в следващия брой на британското списание Nature, информира БГНЕС.

Общият предшественик на всички видове, организъм, създаден от една единствена клетка, живял преди около 3.5 милиарда години, в самото начало се е развивал при температура от около 50 градуса по Целзий, покачили се впоследствие до 70 градуса, преди да спаднат в сегашните си граници. Такова е заключението на френско-канадски екип от учени под ръководството на Маноло Гуи от Университета в Лион.

Използван е нов метод на анализ, базиран върху „молекулярни термометри“ – едноклетъчни микроорганизми (бактерии), зависими от температурата на заобикалящата ги жизнена среда. „Възстановката на тези организми предшественици позволява да се оцени температурата, при която те са живели преди милиарди години“, посочва ръководителят на изследователския екип.

Предишни изследвания, базирани върху проучване на фосили, карали учените да смятат, че общият родоначалник на всички форми на живот на планетата се е появил при доста по-висока температура. Най-новото изследване показва, че толерантността към високите температури постепенно се е снижавала в течение на три периода.