Осъдиха израелски тийнейджъри за пронацистка дейност
Осъдиха израелски тийнейджъри за пронацистка дейност / netinfo

Съд в Тел Авив осъди вчера осем израелци на възраст от 16 до 19 години на една до седем години затвор за пронацистка дейност в Израел. Осемте членове на групата се признаха за виновни за сериозни расистки престъпления и насилие.

Групата бе арестувана през септември 2007 г., след извършени от нея нападения срещу чуждестранни имигранти от азиатски произход, религиозни евреи, хомосексуалисти и наркомани. Те се признаха за виновни и в оскверняването на синагога в околностите на Тел Авив и че планирали нападения с експлозиви срещу пънк групи и араби.

Съдията посочи в мотивите за присъдата, че става въпрос за "сериозно, шокиращо и ужасяващо явление, което напомня за мрачните събития от Кристалната нощ".

Осемте осъдени тийнейджъри са имигранти от бившия Съветски съюз. Водачът на групата Арик Бонятов, известен като Ели Нациста, бе осъден на седем години затвор. Той бе обвинен и в опит да организира възпоменание на Адолф Хитлер, по време на което членовете на групата да се закълнат, че ще защитават бялата раса. Един от тийнейджърите е внук на оцелели от Холокоста.