С електронни гривни ще следят испанци, малтретирали жените си
С електронни гривни ще следят испанци, малтретирали жените си / netinfo

Испанското правителство обяви проект за финансиране на поставянето на електронни гривни, снабдени с механизъм за проследяване на местонахождението на мъжете, които са малтретирали половинките си. Проектът ще струва 5 милиона евро.

Гривните за проследяване ще бъдат поставени на онези насилници, срещу които има съдебна заповед да не се приближават до жените, над които са упражнили насилието. С тази мярка ще бъдат засилени разпоредбите на закона срещу домашното насилие, приет и влязъл в сила в Испания през 2005 г. Тази година 58 жени в Испания починаха в следствие на домашно насилие. Миналата година те бяха 71, а преди две години - 68.

През юни испанското правителство обяви откриването на горещ телефон за мъже, които са склонни да извършват домашно насилие. На този телефон те ще се обаждат, когато усещат, че ще имат пристъп на подобно насилие и така ще канализират своята агресивност в разговор с психолог от другата страна на линията. Друг горещ телефон беше открит за жените, които са жертви на домашно насилие.