Протести в Босилеград срещу отнемането на коли с български номера
Протести в Босилеград срещу отнемането на коли с български номера / снимка: БГНЕС

Граждани от Босилеград тази сутрин са блокирали стотици автомобили на регионалния път Босилеград – Сурдулица в знак на протест срещу конфискуването на коли с български номера от страна на сръбската полиция. За това съобщава държавната сръбска РТС.

Протестиращите настояват държавните органи в България да издадат всички необходими документи за движение на служебните коли, които са регистрирани на български фирми на територията на Сърбия, а полицията да върне отнетите коли, докато правосъдните органи не се изяснят дали има вина. Едно от исканията на протестиращите е и сръбското МВР да излезе с официално съобщение, като според тях по този начин ще се „успокоят страстите”.

Според Иван Николов – представител на Българския културно-информационен център в Босилеград, протестът няма политически характер, но в последно време са конфискувани във Враня, Сурдулица и Босилеград 30 коли с български регистрационни номера без никакво обяснение, не е образувано наказателно дело или митническо нарушение, собствениците не смеят да карат колите си и между тях е възникнало напрежение.

В Сърбия според РТС в последните пет години са внесени 10 000 коли с български номера, а масовият внос в Източна Сърбия започна след като България позволи на чужденци да отварят фирми, което бе използвано от много хора да регистрират коли на българските фирми и да ги карат в Сърбия.