Българи готвят блокада на пътя за Олтоманци
Българи готвят блокада на пътя за Олтоманци / снимкa: DarikNews

Около 100 българи, живеещи в Пчинска област в Сърбия, която включва Босилеград, Сурдулица и Враня, готвят блокада на пътя за България през ГКПП-Рибарци в събота, съобщи Иван Николов от Културно-информационния център на българите в Босилеград. Причината за протеста е изземването на автомобили с българска регистрация. Кампанията в Сърбия започна от 22 октомври.

"Досега са иззети няколко хиляди автомобила по протежение на границата от Видин до Кюстендил, които стоят складирани в полицейските управления. Всичките са прибрани с мотиви – митническо, пътно нарушение, или на основание Наказателно- процесуалния кодекс", обясни Николов.

На събрание в Босилеград е излъчена инициативна група, която да организира протестите, направена е и подписка. "Писахме и до Министерството на вътрешните работи, но нямаме отговор. Явно става въпрос за полицейски произвол и то само в района на Западните покрайнини, защото във вътрешността на страната не действат такива правила и никой не конфискува автомобили с българска регистрация", добави Николов.

Новини от Кюстендил