Две земетресения в Индонезия, няма опасност от цунами
Две земетресения в Индонезия, няма опасност от цунами / снимкa: БГНЕС
Мощно земетресение под морското дъно и последвал силен вторичен трус станаха край остров Сулавеси, Източна Индонезия, и породиха заплаха от цунами в радиус от 1000 километра, предаде АП. Част от местните жители напуснаха панически домовете си.

По предварителни данни на Геологическия институт на САЩ първият трус е бил с магнитуд 7,5 по скалата на Рихтер и с епицентър на 135 км от крайбрежния град Горонтало (на Сулавеси) и на дълбочина 21 км под морското дъно. Последва вторичен трус от порядъка на 6,0 по Рихтер.

От индонезийската метеорологична агенция обявиха тревога поради заплаха от цунами, но впоследствие я отмениха. Агенцията не даде сведения за материални щети и пострадали хора.

Жител на Горонтало разказа, че сградите в града се клатели в продължение на повече от две минути и мнозина от обитателите им избягали на открито заедно с разплаканите си деца.

Тиохоокеанският център за предупреждение за цунами, базиран на Хаваите, оповести, че трус с такава мощ има потенциалът да породи унищожителни вълни в радиус от 600 мили (1000 км).

Индонезийските острови са разположени в район със засилена сеизмична и вулканична дейност. През декември 2004 г. силно земетресение край остров Суматра предизвика из Индийския океан опустошителни цунами. Тогава загинаха над 230 хиляди души, от които 131 хиляда само в индонезийската провинция Ачех.

Цунами край остров Ява миналата година причини смъртта на близо 5000 човека, припомня АП.