Кремиковските работници ще получат августовските заплати до вторник
Кремиковските работници ще получат августовските заплати до вторник / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
До вторник ще бъдат изплатени заплатите на работниците от комбината „Кремиковци" за август. Това стана ясно след срещата на заместник-министъра на икономиката Нина Радева с представители на предприятието и на Държавния резерв. На среща със заместник-министъра сега са лидерите на двата синдиката в "Кремиковци" и обсъждат подробностите около изплащането на августовските възнаграждения.

Въпреки уверението на Радева и новината, че първата част от парите за заплати вече е преведена по сметката на предприятието, протестите на металурзите от „Кремиковци” ще продължат и в петък.

Това, за което продължават да настояват протестиращите, е готовата продукция на комбината да премине в собственост на Държавния резерв в самото предприятие. По този начин процедурата би се улеснила и парите на работниците могат да бъдат изплатени наведнъж. „Не казваме, че решението, което беше взето в Държавния резерв, не е правилно, за да си получат хората заплатите, но казваме че се прави много тромаво”, каза още лидерът на КТ „Подкрепа” в „КремиковциЛюдмил Павлов.

Днес в сградата на Министерски съвет Павлов и лидерът на КНСБ в предприятието Васил Яначков проведоха телефонен разговор с икономическия съветник на премиера. От разговора станало ясно, че първата част от парите за заплати на работниците вече е преведена по сметката на предприятието. Това обаче, за което трябва да се мисли оттук нататък, е как да бъдат получени дължимите суми за следващите месеци, заяви Яначков.

„Ако сега се мотаме с тези заплати, за които парите реално са осигурени, значи нямаме шанс да изкараме заплатите за октомври и за ноември”, обясни синдикалистът.

Другото основно искане на протестиращите е за повече яснота относно бъдещето на комбината. По тази тема икономическият съветник на премиера е потвърдил сериозен инвеститорски интерес от страна на няколко компании, сред които е и украинската „Смрат груп”. Името на бизнесмена и бивш собственик на комбината Валентин Захариев не било споменато, каза още Людмил Павлов. „Протестите ще продължат докато не постигнем всичко това със заплатите и най-вече бъдещето на комбината „Кремиковци”, запазен в целостта си с всички работещи заводи”, допълни синдикалният лидер.