В Русия не са забравили трагедията с Курск
В Русия не са забравили трагедията с Курск / netinfo

Инцидентът с руската подводница от Тихоокеанския флот, при който загинаха повече от 20 души, отново припомни трагичната съдба на "Курск", потънала през 2000 г. с екипаж от 118 души поради неоказване на помощ. "Курск" потъна по време на маневри в Баренцово море на 12 август 2000 г. вследствие експлозия на торпедо, довела до взривяването на всички останали на борда, което изпрати подводницата на дълбочина 110 м.

На 14 август командването на руския флот прецени, че изгледите са спасяване на екипажа са малки. Норвегия и Великобритания предложиха помощта си в самия ден на катастрофата и през следващия. Русия не пожела да приеме чуждата помощ, за да спаси аса на своя ядрен флот. Забавена с един ден поради лошото време, руската спасителна операция започна едва на 15 август.

Две миниподводници слязоха една след друга, за да се скачат с "Курск" и да отворят отсека. Те направиха - официално – поне седем опита, завършили без успех поради силните подводни течения. И докато страната изживяваше драмата на "Курск" на живо, президентът Путин бе на почивка на Черно море и се намеси едва четири дни след корабокрушетнието, за да каже, че положението е "критично", но че Русия разполага "с всичко необходимо" за спасяването на екипажа.

Когато звуковите сигнали от екипажа секнаха, той най-накрая заповяда на 16 август да се "приеме помощта, откъдето и да идва". Москва прие помощта на Лондон и Осло. Международната спасителна операция започна едва на 20 август. На другия ден норвежки водолази успяха да отворят шлюза да подводницата, която се оказа изцяло наводнена.

Властите и тогавашното руско командване бяха обвинени, че са действали прекалено мудно, и остро критикувани заради лъжите им "по съветски" и за нежеланието им да приемат западна помощ, за да спасят евентуално оцелелите.