Нападки срещу САЩ и призиви за нов световен ред, отправи Медведев
Нападки срещу САЩ и призиви за нов световен ред, отправи Медведев / снимкa: БГНЕС

Критики срещу САЩ, мерки в отговор на американските планове за противоракетен щит в Източна Европа, задълбочаване на диалога с Европа, промени в системата за колективна сигурност, борба с корупцията и екстремизма и предложения за промени в руската конституцията - за всичко това говори руският президент Дмитрий Медведев в първото си обръщение към нацията, което произнесе пред Федералното събрание на Русия. Още в началото на речта си руският президент разкритикува остро САЩ, които по думите му са предизвикали с егоизма си настоящата световна финансова криза.

Медведев припомни, че финансовата криза първо е започнала като местно събитие на пазарите в САЩ и обвини Вашингтон, че не е координирал с никого решенията си да се справи с това местно събитие. Руският президент обяви и мерки, които Русия ще вземе в отговор на решението на САЩ да разположи противоракетен щит в Полша и Чехия. Една от мерките е, че Русия се отказва от ликвидирането на три ракетни полка и е готова да разположи в Калининград ракетни комплекси "Искандер". От територията на руския анклав Калининград, който граничи с натовските членове Полша и Литва, ще се извършва и радиоелектронно заглушаване на елементите на американската ПРО.

Медведев определи тези мерки като принудителни и подчерта, че Русия винаги е искала позитивно сътрудничество срещу колективните заплахи. В тази връзка руският държавен глава отбеляза, че вече дошъл моментът да се постави въпросът за създаването на нова глобална архитектура в областта на колективната безопасност. Медведев допълни, че създаването на тази нова глобална архитектура трябва да бъде част от радикална реформа на световната политическа и икономическа система. Медведев обеща и задълбочаване на диалога на Русия с Европа в сферата на сигурността. Той допълни, че уреждането на кризата в Грузия е показало, че Европа може да вземе решения, които да дадат резултат.

Въпреки критиките срещу САЩ Медведев изрази надежда, че новата американска администрация ще предпочете да поддържа добри отношения с Русия. Той обаче не спомена нито веднъж името на новия американски президент Барак Обама.