Българка е отвлечена в Сомалия
Българка е отвлечена в Сомалия / netinfo

Българката Данка Панчова е била отвлечена от въоръжени бунтовници от летище в Централна Сомалия. Заедно със сънародничката ни са похитени двама французи, двама кенийци и един белгиец. Похитените са служители на френската благотворителна организация „Действие срещу глада".

Нападението е станало на летището край град Духсамареб на 350 километра от столицата на Сомалия Могадишу и близо до границата с Етиопия. Хуманитарните работници са били атакувани в момент, когато са напускали пистата за кацащи самолети. Пред Дарик говорителят на външно министерство Драговест Горанов съобщи, че до момента няма искания от страна на похитителите:

„Около 11.00 часа местно време в местността Духсамареб, Централна Сомалия, въоръжени лица са атакували самолет на неправителствената организация „Действие срещу глада". Атаката е станала веднага след приземяването на самолета. Въоръжените лица са отвлекли членовете на екипажа – двама кенийски пилоти, както и четирима служители на организацията. По първоначална информация заложниците не са били наранени. Към момента похитителите не са установили контакт с никой от официалните власти, за да изяснят естеството на отвличането”, добави още Горанов.

Говорител на Европейската комисия заяви, че става въпрос за полет по договор на комисията.  

От началото на годината все повече чужденци и служители на хуманитарни организации стават жертва на отвличания и убийства с цел откуп, извършвани от ислямистки бунтовници в Сомалия. Преди няколко дни стана ясно и че Франция и Испания подготвят действия срещу сомалийските пирати, които отвлякоха няколко кораба в Червено море през последните месеци.