„Кремиковци” спира доменна пещ, чака въглищата от Бургас
„Кремиковци” спира доменна пещ, чака въглищата от Бургас / снимки: Sofia Photo Agency

Засега пристъпваме към спиране на едната доменна пещ, с готовност да минем към спиране на другата, това е технологичен процес, който спазваме. Такова мнение изрази в предаването „Денят" на Дарик синдикът на „Кремиковци" Цветан Банков.

Според него това няма да доведе до авария, защото всичко се извършва организирано, а изключването им е технологически планирано още преди четири месеца. Той обясни още, че доста комбинати в Европа и по света са спрели доменното производство поради кризата на пазарите на метали.

На въпрос дали вече има гаранция, че осигурените от бившия собственик Валентин Захариев 1500 тона въглища са натоварени в Бургас и тръгват към „Кремиковци", Цветан Банков отговори така: „Имаме пълно потвърждение, че се товарят, митническите документи са платени, оформени и трябва навреме да стигнат до комбината".

Банков обясни още, че това не е краят на „Кремиковци" и излишно се драматизира. Запитан дали „Кремиковци има проблем с доставките на газ, Цветан Банков обясни, че няма проблеми и че има пълно разбиране и от „Булгаргаз", и от Министерството на икономиката, и от всички органи, които касаят процеса на спиране.

Банков обясни и позицията си във връзка с изпратените от него писма до тримата министри – Петър Димитров, Емел Етем и Михаил Миков и до „Ворскла Стийл", в които обяснява, че ако се стигне до аварийно спиране на производството заради липса на суровини, то фирмата на Жеваго трябва да поеме отговорността. „Имаме реакция от министрите, които ни оказаха пълно съдействие, за да не се стигне до аварийно спиране, защото ситуацията предишната вечер беше критична", каза той и допълни: „Имаме спорове по отношение изпълнението на „Ворска Стийл" и ангажиментите, поети по отношение на договора за ишлеме и подкрепа.

Синдикати предупредиха, че евентуалното аварийно спиране на коксодобивното производство би могло да доведе до взрив. Възможно е това да се получи при нарушаване на технологичната верига, обясни в предаването „Кой говори” Васил Яначков от КНСБ в „Кремиковци”

„Когато не работи коксохимическото производство и доменното производство, газовете, които са горливи и излизат от тях и влизат в газовия баланс на "Кремиковци", липсват. При това положение налягането навсякъде по отношение на агрегатите, които ползват газово гориво, се дисбалансира и това води възможности за засмукване на въздух и оттам последствията, които специалистите знаят – взривове на газ”, каза Васил Яначков и допълни: „Количествата и налягането на природния газ трябва да бъдат следени изключително, непрекъснато и да бъдат подавани с необходимото налягане и количество, за да не се получи този рязък дисбаланс и оттам натататък всички последствия”.

На въпрос, ако такова нещо стане, с какъв размер би било, ако не се подадат необходимите суровини, Яначков каза: Не мога да гадая, не искам да хвърлям бомби.

След извършена проверка от Министреството на околната среда и водитите съобщиха, че няма опасност от авария.

КНСБ обяви, че от комбината са помолили доставчика на газ да не спира подаването. Причината за проблемите е едностранното прекратяване на договора за ишлеме от компанията “Ворскла Стийл България”, собственост на украинския бизнесмен Константин Жеваго.

От КНСБ съобщиха, че няма да бъде изнасяна продукция от комбината, докато “Ворскла Стийл” не заплати производствените такси. Ако това не стане, синдикатите се заканват да продадат продукцията, а с парите от това да изплатят дължимите възнаграждения на работниците.

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров каза в парламента, че създалата се ситуация в „Кремиковци" не е по вина на държавата. По думите му, снощи е решен проблемът с недостига на въглища, като нужното количество е потеглило от Пристанище Бургас към комбината.

„Доколкото си спомням тези суровини ги осигурява „Ворскла Стийл”, която беше любима фирма особено на един от синдикатите в предприятието. Така че там създадената ситуация по никакъв начин не може да бъде предизвикана от държавата”, каза министърът.

По думите му в четвъртък вечерта между 21 и 22 часа той се е занимавал с осигуряването на решение, така че да се преодолее този недостиг. „Има въглища, които се карат от Пристанище Бургас към „Кремиковци”. Това са въглища на „Ворскла Стийл”, които трябваше да бъдат препродадени на комбината, препродадени са на комбината и днес би трябвало да са в комбината”, обясни министърът.

По разпореждане на вицепремиера и министър на извънредните ситуации Емел Етем е направена проверка на аварийните планове на "Кремиковци" АД, плановете за защита на населението на район "Кремиковци" и на Столична община.

Предупредени са ръководителите на компетентните министерства и кметът Бойко Борисов за предприемане на превантивни действия с цел защита на населението на територията на район "Кремиковци" и поддържане на сили и екипи за реагиране при необходимост., съобщиха от Министерството на извънредните ситуации.