Цветна война в Казанлък?
Цветна война в Казанлък? / netinfo

Близо 400 граждани от Казанлък са се подписали в протестна подписка срещу премахването на холандския павилион за цветя от улица “Искра”.
Подписката е резултат от решение на Общинския съвет в града за демонтаж на павилиона,. Решението бе потвърдено и от Върховния Административен съд в края на май т. след като съдът неуважи жалбата на кмета Стефан Дамянов , с която той оспорва решението на местния парламент. Решението на вас не подлежи на обжалване.

Спорният павилион е поставен върху 32-та квадратни метра, публична общинска собственост в централната част на града. За това "буксус плант" заплащат на общината по договор месечен наем в размер на 457,20 лева.

Сагата с павилиона , който е временно преместваемо съоръжение, поставено на публичен общинска собственост, при това без санкцията на общинския съвет, се точи вече две години и половина.
С решение 509 от 17-ти август 2006 година Общинският съвет решава да отдаде павилиона на конкурс. На него не се явяванито една фирма, в това число и “Буксус Плант”. Холандците обясняват това с липсата на информация и време за подготовка, порадипубликуването на обявата за конкурса само в местен вестник, в последния момент и на последна страница.


Заради явното нарушение, както и отказът на общинския съвет да признае правото на главния архитект на града да се разпорежда по отношение на временните преместваеми съоръжения, според представители на "Буксус Плант”, в името на правото и справедливостта ще сетърсят международни адвокати и ангажират международни институции с проблема.

Председателят на Общинсикя съвет в Казанлък Васил Самарски, заподозрян от българо-холандската фирма и в лични интереси по отношение на мястото на временния павилино за цветя заяви:

Още в началото на 2006-та година, когато холандците заявиха инвестиционните си намерения в Казанлък и района от общинска съвет им предложихме да подпишат съвместно споразумение - договор за инвестициите и на тази основа местната власт да предприеме нужните мерки за обезпечаване на тяхната дейност.
Това до ден днешен не е факт., твърди Самарски.

Нещо повече: Малко след като се води този разговор, на публичния общински терен се появява павилионът ,изграден с общински средства и впоследствие платен от холандците.
Междувременно стана ясно, че кметът на Казанлък Стефан Дамянов е внесъл вчера в канцеларията на общинския съвет на Казанлък обръщение за преразглеждане на решението на Общинския съвет за премахването на павилиона.