Доц. Станислав Христов: Ако говоря, може да спрат погребението
Доц. Станислав Христов: Ако говоря, може да спрат погребението / cнимкa: Sofia Photo Agency

„Самоубийството също е вид убийство”, каза доц. Станислав Христов, шеф на Съдебна медицина в Александровска болница в предаването „Пропаганда” на Дарик по повод смъртта на проф. Стойчо Раданов. Христов каза още, че на този етап не може да се каже, че има убийство, но потвърди, че полицията работи и по версията за убийство. Доц. Станислав Христов отказа да каже категорично дали проф. Раданов се е самоубил или е бил убит с аргумента, че ако изкаже мнение, „може да бъде спряно погребението на проф. Раданов, което ще бъде един от най-кошмарните варианти, който може да се случи”.

Той уточни, че по време на извършената аутопсия, продължила пет-шест часа, са взети всички проби, иззети са отпечатъци от дланите на професора. Описани са всички увреждания и заболявания на вътрешните органи. Професор Раданов е имал два микроинфаркта и атрофия на лявата камера. По тялото му няма кръвонасядания, причината за смъртта е обесване, категорично заяви доц. Христов.

"Не сме получили разпореждане от районна прокуратура за задържане на тялото", отбеляза още шефът на Съдебна медицина. Районният прокурор Николай Кокинов лично се е ангажирал тялото на проф. Стойчо Раданов да бъде освободено за погребение. „Вчера (бел. ред. събота) беше освободено тялото на Ахмед Емин. Не виждам проблем тялото на Раданов да не бъде освободено”, каза още той.

„Никой не ми е забранил да говоря. Мой дълг е да не коментирам данните, които сме получили от първоначалните изследвания”, каза още доц. Христов в обяснение на отказа си да коментира подробности относно аутопсията на тялото на Раданов.

Целият разговор чуйте в прикачения звуков файл