Регионален печат в петък
Регионален печат в петък / netinfo
Съветници нагло газят закона. Това е водещото заглавие на „Утро” днес. Снимка с лъскави возила на общински съветници, паркирани напук на всички правила на плочника пред общината, изпрати вчера до медиите, възмутен русенец. Ако гражданин спре там, от общината ще го прогонят за минути, коментира русенецът.

Всяко десето русенче е с увредено зрение, пише още на първа. От 1000 прегледани деца 100 са с нарушено зрение, каза д-р Стела Шаханова, началник на Очно отделение в МБАЛ. По инициатива на отделението и със съдействието на общината офталмолози направиха безплатни профилактични прегледи в детските градини, като са обхванати децата на възраст от 5 до 7 години.

Райфайзенбанк : Русе става 500-хиляден след 12 години. Така звучи заглавие от четвърта на вестника. С тази прогноза смая вчера колегите си в общинския съвет арх. Цвети Русинов. Прогнозата била на банката, обасни той. Архитектът цитира данни в защита на проекта за общински порт между КТМ и Свободна зона.

Никола Гигов : Народът ни превръща и мъките, и мечтите си в поезия. Изследователят на Орфей твърди, че тракиецът е съдзал първото буквено писмо.

И. Хаджииванов : В Америка не смеят да посегнат на съдия-изпълнител. Длъжниците там бързат да плащат, иначе влизат в специален регистър и животът им става ад.

„Атака” се скара на ДПС за партийните клубове”. Това е водещата новина от първа страница на „Бряг”. Реплика на д-р Оджаков, че БСП и партията на Доган ползват по 4 помещения, а СДС нито едно, даде старт на разправията в Общинския съвет. Докторът предложи на сесията на местния парламент вчера, всяка от парламентарно представените партии да има по едно помещение, в което да развива партийна дейност. Веднага след това обаче, партийни лидери скочиха да обясняват за какво ползват помещенията. Спорната точка,с която кметът Йотов предложи удължаване на договорите за наем на общинските помещения от партиите, бе отложена за следващото заседние. Проблемът е в това, че парламентарно представените партии използват общински помещения на изключително ниски цени. За сравнение ще посочим, че за над 300 квадратния си офис в сградата на „Духовно възраждане” 18, БСП плаща наем около 100 лв.

„Старейшините приеха терена до КТМ да стане общинско пристанище”. Това е голямото заглвие от втора. След бурни дебати местните избраници решиха да променят Градоустройствения план, по предложение на председателя Искрен Веселинов.

„Общината продава терен за завод на „Витте Аутомотив България”. Това научаваме от трета. Догодина германският инвеститор започва производство на електронни и механични части за автомобили в Индустриалния парк.

Голямата новина и от бизнесстраницата. „Почва процедура за приватизация на общинския Хлебозавод”. Вече е забранено извършването на разпоредителни сделки с дълготрайните активи на дружеството