И ГДБОП подслушвала незаконно, според Валентин Петров
И ГДБОП подслушвала незаконно, според Валентин Петров / снимкa: Sofia Photo Agency

Има конкретни данни за това, че в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" е било извършвано незаконно подслушване на хора, а имена на политици и бизнесмени са били вкарвани в разработки, без да е имало мотиви за това. Това твърди в интервю за "Дарик" радио бившият главен секретар на Министерството на вътрешните работи Валентин Петров. Той съобщи още, че има конкретни данни, че служители на ГДБОП са включвали телефони на хора към СРС-та с други имена. Петров обвини бившия директор на ГДБОП Ваньо Танов в неправомерно събиране на данни и материали, които е трябвало да се използват за политически интриги и компромати срещу определени хора.

Категорично смятам, че и в двата случая и сценаристите, и изпълнителите са едни и същи. Целите, които се преследват са сходни. Едва ли аз трябва да коментирам случващото се в ДАНС. Мисля, че там процесите са много по-познати на служителите от службата за сигурност. Безспорно има противоречия между председателя на ДАНС и останалата част от ръководството.

Добре, вие казахте, че целите и в двата скандала са едни и същи. Какви са целите.

Целите и в двата скандала, казвам, че са едни и същи, това е отстраняването на хора от професионалното ръководство на Министерството на вътрешните работи и от професионалното ръководство на службата за сигурност. Какви са причините за това отстраняване и какви цели се преследват. . . според мен определени кръгове имат интерес и МВР да бъде разсипано, и ДАНС да не работи така, както трябва. Зад тези скандали стоят и кръгове от БСП, и кръгове, които защитават определени икономически и политически интереси.

Вие сте работил с Иван Драшков, познавате го, бяхте заедно в ръководството на МВР, предишното. Какви впечатления имате от него?

До момента поне спрямо Иван Драшков и неговата работа не бяха тиражирани никакви упреци. Така че не виждам причини за това отстраняване. Но други са хората, които биха могли да кажат какви са причините.

На какво стана жертва Иван Драшков - на интриги вътре в ДАНС, на интриги вътре в БСП?

И двете са верни неща. Не ви опровергавам. Безспорно има интриги и в ДАНС, безспорно има интриги и в БСП. Безспорни са данните, с които ръководството на МВР е разполагало и е предало на прокуратурата за това, че Танов във времето, в което ръководеше службата, е използвал извънпроцесуални способи за събиране на определени данни и материали, които естествено не е целял да ги използва в наказателния процес. Тези извънпроцесуални способи са целели да съберат определени факти, определени данни, които впоследствие да бъдат използвани по извънпроцесуален способ и начин, най-вече за създаване на политически интриги, за създаване на компромати срещу определени лица. Безспорни са фактите и данните, които ние сме предоставили, за това, че незаконно са подслушвани лица, телефони на други лица са включвани като СРС-та под други имена. Безспорно е, че в оперативни разработки са включвани хора, граждани, бизнесмени и политици, без да има каквото и да било основание тези лица да се включват в разработките. Аз се надявам, че рано или късно прокуратурата трябва да извърши проверка, тъй като вече са изминали поне пет-шест месеца от времето, в което са предоставени тези данни и материали на прокуратурата, и в един момент тя трябва да се произнесе има ли данни за извършено нарушение или престъпление от Танов и други служители на БОП-а или не. Такива данни са предоставени и за изтичане на класифицирана информация от БОП-а, като в единия от случаите се касае за специални разузнавателни средства, предоставени от партньорски служби. Разполагал съм с определена информация. Разпоредил съм извършване на такава проверка. И всички твърдения за междуличностни конфликти между Петров и Танов са абсолютно несъстоятелни. Между мен и него е имало противоречия по отношение на това как трябва да се работи в Министерството на вътрешните работи.

Да разбирам от това, което казвате, че ГДБОП е подслушвало незаконно хора.

Ако така го разбирате, правилно ме разбирате.

Включително и политици, казахте, е имало в тези разработки.

В тези разработки са попадали и политици, и бизнесмени, без да има никакво основание те да попадат там.

Заговори се тук в последните дни, че ДАНС трябва да бъде закрита. Вашето лично мнение на експерт по темата?

Аз винаги съм защитавал тезата, че начинът, по който беше създадена агенцията, е неправилен и че агенцията се занимава с неща, които не са свързани със законовите й функции. Законът ясно и точно формулира функциите и задачите на тази структура. Безспорно е и за всички е очевидно, че тя се занимава с неща, които не са свързани нито със законовите й функции, нито със законовите й задачи. Жалкото е обаче, че родители на този закон, както родители и на Закона за МВР са хора, които никога не са били експерти в сигурността. И те създадоха тези закони просто на инат.